Acasa BusinessEconomic Viziunea FMI despre planurile de austeritate

Viziunea FMI despre planurile de austeritate

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

FMI a oferit marți, 17 septembrie un raport privind planurile de austeritate menționȃnd cǎ țǎrile nu ar trebui să adopte prea rapid reduceri bugetare.

FMI

Viziunea FMI despre planurile de austeritate

Confruntat cu amploarea recesiunii din zona euro, în special în Grecia, FMI a recunoscut la sfârșitul lui 2012 că a subestimat impactul măsurilor de austeritate asupra creșterii economice și în ultima vreme a recomandat chiar unor țări să încetinească ritmul de reducere a deficitelor. „Ritmul optim al ajustării depinde de starea economiei, de situația în care se află finanțele publice și de amploarea presiunilor pieței”, se arată în raportul elaborat de experții Fondului prezentat de Agerpres. Potrivit documentului, chiar și pentru țările care se luptă să păstreze încrederea investitorilor, introducerea unor ‘limite de viteză’ în procesul de consolidare ar putea fi o idee bună pentru a evita sufocarea creșterii până la punctul în care orice reducere a datoriei ar putea fi contraproductivă.

În timp ce țările care au pierdut încrederea investitorilor ar putea să nu aibă altă alegere decât să-și reducă rapid datoria, FMI susține că guvernele care își permit ar trebui să țintească spre o ‘austeritate pe termen mediu’ însoțită de câteva mici măsuri imediate pentru a dovedi investitorilor să sunt serioase cu privire la consolidare. Pe de altă parte, criza a arătat că stimulente fiscale pot fi eficiente în stimularea economiei în timpul unei recesiunii severe, în special atunci când dobânzile de referință sunt la un nivel apropiat de zero. De asemenea, achizițiile de obligațiuni guvernamentale derulate de Băncile centrale pot ajuta la revenirea piețelor financiare, cu condiția ca investitorii să aibă încredere că guvernele sunt serioase cu privire la reducere ulterioară a deficitelor.

Potrivit FMI, una din concluziile trase de pe urma crizei este că țările trebuie să păstreze un nivel al datoriei mai mic decât se credea anterior, astfel încât să poată răspunde la eventualele șocuri. De asemenea, guvernele ar trebui să acorde o atenție mai mare la nivelul datoriilor din sectorul privat precum și la datoriile guvernelor locale și regionale, lucru care va necesita o mai bună transparență fiscală.

8 comentarii

digital 18-09-2013 - 14:08

foarte ”inteligenți” imbecilii de la femei, se vede după felul cum experimentează pe Argentina, Grecia, România și …alți proști care-i baghă-n seamă!

Salut 18-09-2013 - 21:13

Scoate Argentina din lista asta. Pe bune, aia au fost chiar destepti cand le-au dat un sut in koor alora de la FMI.
Ghinionul Romaniei a fost chiar dublu: nu numai ca ne-a incaltat FMI, dar l-am avut si pantof gaurit ala care lucra de zor la distrugerea Argentinei, pana a primit a treia cizma.

PS: Ma rog, cel mai mare ghinion a fost Basescu…dar subiectul e FMI…

ValVerde 18-09-2013 - 21:29

Argentina le-a dat sutul in cur platind pina la ultimul cent, nu stiai, nu e asa rumegatorule?

Pina s-au coit sa plateasca, au pierdut creditul financiar de tara, au pierdut investitia directa si-au phootut economia si au inflatie de 15-20% pe an, animalule !

Si asat e ce vreti voi pentru Romania, viermi incompetenti !

Salut 18-09-2013 - 21:43

Lasa, mai lindico, mananca kktul ala singura, nu incerca sa-l vinzi la alti. Uite ratele reale de crestere ale Argentinei:

Country 1999 2000 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011
Argentina -3 0.8 -14.7 8.7 8.3 9.2 8.5 8.7 6.8 0.9 7.5 8.9

Mi-e lene sa aranjez fiecare cifra; tabelul se gaseste aici:

http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ar&v=66

Adica, din 12 ani analizati, Argentina a avut crestere economica mai mare de 8% adica IMENS, timp de 6 (sase ) ani, din ceilalti 6 ani, 4 fiind in continuare pe crestere economica si numai doi pe minus, cu toata criza mamii ei.

Asa ca stai tu acolo cu corectitudinea ta politica si freaca-ti labiile, asta-i singura activitate la care te pricepi.

ValVerde 18-09-2013 - 22:05

Asa intelegi tu economia, mai patrunjel?
Cind o iei peste bot si cresterea economica e minus 14 la suta, cind somajul e 25-30%, cind salariulmnet se injumatateste, cind declari faliment si nu mai vrei sa- ti platesti imprumuturile, cind incepi sa tiparestimbani pe care ii cheltuiesti la proiecte popooliste doar ca sa dai de lucru, devi deodata competitiv. Nu pierd timpul sa-tinexplic mecanismul, ca tot nu-l intelegi.

Dar toate astea au o scadenta. Scadenta se cheama inflatie de 25%, inseamna ca nu mai vrea nimeni (decit Venezuela) sa stea de vorba cu tine, inseamna ca peso s-a devalorizat de la 3:1 la 6:1 in comparatie cu dolarul in ceva mai mult de doi ani.
Cum ti-ar place 10 RON la Euro in doi ani, castravete mamifer?

Dar de ce nu zici nimic cu privire la afirmatia mea ca Argentina si-a platit datoria la FMI pina la ultimul cent? Parca aveai orgasme aici mai sus fericit de cit de voinici au fost ei?
Aceeptarea ta tacita ca e asa, nu iti anuleaza intregul mesaj si nu pun in evidenta prostia gualopanta pe care o afisezi cu atit vigoare?

UnUL 18-09-2013 - 22:22

Văd că schizofrenia ta a revenit : ai redevenit (şi) Bubos, tovarăşe Salaud. Dar, sub orice avatar, te urmăreşte obsesia limbricilor.

Tache 18-09-2013 - 21:03

Citat din scrisoarea de intentie adresata FMI de guvernul Ponta:

”Ne propunem, de asemenea, să vindem majoritatea portofoliului de societăți din subordinea Ministerului Economiei și să finalizăm următoarele cinci privatizări ale societăților energetice de stat pe perioada programului, vânzare ce va genera resurse pentru societăți și administrație și va susține dezvoltarea piețelor locale de capital.”

Luati-va adio de la sectorul energetic. Procesul colonizarii economice se finalizeaza. Ma tot gandeam, ce i-a apucat cu anularea contractelor Hidroelectrica? Acum lucrurile sunt clare, pregateau Hidroelectrica (si nu numai) pentru vanzare.

Adăugați la asta legea care permite achiziția de către străini a terenurilor, plus regionalizarea, plus SUE și iată că nu mai există România ca țară sau ca subiect al economiei sau politicii globale.

Tache 18-09-2013 - 21:06

Strainii detin 20% din terenurile agricole

Problema vanzarii terenurilor agricole catre straini este mult mai grava decat lasa sa se intrevada Ministerul Agriculturii, cred fermierii, pentru ca, pe langa suprafetele cumparate, strainii au suprafete intinse si in arenda, cu drept de preemptiune la cumparare.

Din acest motiv, procesul de instrainare a terenurilor agricole va continua cu aceeasi intensitate, astfel ca, in scurt timp, strainii vor detine cu drept de proprietate cam un sfert din suprafata arabila a Romaniei.

„Pe langa suprafata de un milion de hectare cumparata de straini in Romania, acestia mai lucreaza in arenda cam inca pe atata. Asadar, 20-25% din suprafata de teren arabil a Romaniei este lucrata de straini. In acest ritm, In 20-30 de ani nu va mai exista Romania, pentru ca tot terenul va fi in proprietatea strainilor”, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult