Acasa BusinessEconomic Ziua accizelor! Scumpiri la ţigări, benzină, energie electrică

Ziua accizelor! Scumpiri la ţigări, benzină, energie electrică

scris de Doru Dragomir
7 afisari

In ultimii ani, cursul de schimb a avut o evolutie sinuoasa la finalul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. Mai exact, au existat voci care au afirmat ca deprecierea leului din aceasta perioada este avantajoasa pentru unele institutii. Dincolo de orice speculatie, deprecierea leului din aceasta perioada are, in mod cert, un castigator.

Ziua accizelor! Scumpiri la ţigări

Despre cine este vorba? Despre bugetul de stat! Valoarea accizelor si a celorlalte taxe stabilite in euro, ce urmeaza sa fie colectate anul viitor, va fi calculata in functie de cursul de schimb din prima zi lucratoare a lunii octombrie. Potrivit Codului Fiscal, cursul la care se vor calcula accizele si taxele incepand cu ianuarie 2012 este cel din prima zi lucratoare a lunii octombrie, stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE).

Este vorba despre accizele si taxele la tigari, benzina, energie electrica, etc. Evident, cu cat euro este mai mare, cu atat accizele si taxele la tigari, benzina, energie electrica vor fi calculate la un curs mai ridicat. Pe scurt, Guvernul colecteaza mai multi bani din accize si taxe, dar, in plus, creste si pretul acestor produse, pret platit de populatie. In concluzie, ne asteapta scumpiri de la 1 ianuarie la toate produsele accizate, la tigari, la benzina, la energie electrica. Iar aceste scumpiri, in special cele la carburanti si electricitate, vor atrage scumpiri in cascada la nivelul intregii economii.

Cursul la care au fost calculate accizele si taxele in acest an a fost stabilit la 1 ianuarie 2010 de BCE, acesta fiind 4,2655 lei/euro. Acest curs este mai mic cu 0,07% fata de cursul stabilit in octombrie 2009 pentru accizele si taxele din 2010. Iar cursul la care se vor calcula accizele va fi raportat la valoarea din acest an, adica la cursul de 4,2655. Dupa cum spuneam, cursul avut in vedere este cel calculat de BCE. Dar el este apropiat de cel stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cursul de schimb publicat joi de BNR este 4,3218 lei/euro. In jurul acestei valori va fi stabilit si cursul pentru taxe si accize. De exemplu, daca se va lua in calcul o rata de 4,33 lei/euro, ar insemna o crestere de 1,5% fata de valoarea la care s-au calculat accizele pentru acest an.

Ceea ce inseamna ca tigarile, benzina, energia electrica se vor scumpi cu cel putin 1,5% incepand de la 1 ianuarie 2012. Tinta de inflatie pentru anul viitor este de 3%. Astfel, cel putin jumatate din aceasta tinta este deja amenintata doar din cursul pentru accize si taxe!

Detali pe econtext.ro

19 comentarii

Tache 30-09-2011 - 19:25

Frati Romani!

Au trecut 21 ani, de cand speranta de schimbare in bine, pe care o nutream cu totii, a fost inselata. Din timp in timp, ne-am incolonat frumos la urnele de vot, pentru
a-i alege pe cei a caror promisiuni ne hraneau inca dorinta de mai bine.
S-a perindat la conducerea tarii, intregul alfabet de partide, dar promisiunile lor s-au dovedit a fi mincinoase, iar declaratiile politicienilor, pura demagogie.

In 1989, lucrurile pareau minunate:

– Scapasem de tiranul comunist si de acolitii sai de prim rang.

– Datoriile externe ale tarii erau platite, iar Romania era un stat creditor.

– Baza industriala era foarte dezvoltata, chiar daca solicita modernizare.

– Agricultura si zootehnia, puteau asigura suficienta hrana pentru toti, prin eliminarea sau reducerea exporturilor.

– Somajul era aproape inexistent.

– Romania beneficia de simpatia intregii lumi.

– Entuziasmul nostru era gata sa faca minuni, canalizat in bine.

Cu ce ne-a fost rasplatita speranta de catre cei pe care i-am ales, e greu de crezut, chiar si acum, cand incepem sa intelegem.

1 – Tara a fost jefuita de avutiile sale – industrii grele si usoare, infrastructura agricola, mine si centrale, furnizori de gaze si curent electric, pana si flota de pescuit oceanic a Romaniei, au fost toate instrainate, la preturi de nimic, fie unora din afara, fie clicii de securisti, care a preluat fraiele economiei tarii, manand-o spre dezastru.

Ce nu au preluat ei, s-a instrainat, iar restul a fost vandut unor nemernici, care-au profitat din plin si rapid, casand fabrici intregi la fier vechi si punand muncitorii pe drumuri.

Ca urmare, din luna in luna, incalzirea, curentul si mancarea, devin tot mai scumpe, in timp ce profiturile patronilor si salariile angajatilor agentiilor guvernamentale ce le “supravegheaza”, ating sume revoltatoare.

Muncitorii care castigau un salar decent, fie au plecat in strainatate, daca varsta le permitea, fie lucreaza pe mai nimic la “patron”, fie s-au pensionat, traind la limita saraciei.

2 – Politicienii de profesie care s-au erijat in conducatori ai tarii, n-au facut altceva dacat sa-si foloseasca pozitiile, pentru a facilita jaful, in mod direct sau indirect, sau in cel mai bun caz, sa doarma, in timpul sedintelor.

Astfel, indiferent de clica aflata la putere, lucrurile au mers din rau, in mai rau, leul a fost devalorizat prin furt de catre clasa conducatoare, care a profitat din greu ca sa cumpere proprietati reale, cu bani obtinuti fraudulos din afaceri gen Caritas, la preturile de ieri, in timp ce oamenii de rand, si-au pierdut apartamentele, iar economiile lor au fost devalizate, astfel efectuandu-se un transfer urias de bogatie de la clasa de mijloc, catre caracatita securista ale carei tentacule au cuprins intreaga tara.

In cautarea unui trai decent, Romanii au fost nevoiti sa plece din tara, lasand in urma sotii, copii si bunici, familii rupte si destine triste, situatie care convine de minune guvernantilor, caci cu cat mai multi plecati inafara, cu atat mai slaba este presiunea asupra lor, pentru o schimbare adevarata. Intre timp, cu banii munciti din greu, Romanii de-abia isi mai cumpara un apartament in propria lor tara.

Am devenit si noi sclavii indatorati pe viata, ai unor banci straine si puse pe capatuiala.

3 – Justitia corupta pana in maduva, nu face decat sa calce peste cetateanul de rand, a carui sudoare este risipita de avocati, fara ca sa-i aduca castig de cauza.

Pensionarul care de foame fura mancare din magazin este pedepsit aspru, soferul amendat abuziv nu are nici un recurs real in curti, iar omul expropriat din casa lui de vechiul regim, a imbatranit asteptand sa i se faca dreptate.

Aceeasi justite, ii lasa in deplina libertate pe marii jefuitori ai avutiei nationale, pe criminalii care au furat miliarde in valuta forte si pe copiii lor, atunci cand in goana limuzinei de lux, ucid pe cate unul dinte noi, cei de rand.

4 – Statul jupoaie pur si simplu pielea de pe noi, prin taxele oneroase pe care le platim, la ora actuala, cele mai ridicate din Europa.

Fiecare institutie a statului poate impune taxe fara ca acestea sa fie legiferate, aducandu-ne in jalnica situatie de a avea de platit peste 600 de taxe in total.

Inca ne mai aplecam de mijloc la ghisee pentru a fi repeziti de un birocrat plictisit, inca mai stam la cozi interminabile ca sa platim facturile, inca mai suntem tratati cu dispret si batjocura de catre cei ale caror salarii le platim din banii nostri.

Toate astea sunt absolut inacceptabile, dar noi mai rabdam.

5 – Intre timp, ministrii si functionarii aceluiasi stat au intors privirea in alta parte, sau mai rau, au colaborat activ, la distrugerea invatamantului si a sistemului medical, ambele aflate in plin colaps.

In ce tara s-a mai auzit ca pacientii sa-si aduca de acasa bandajele si sa trebuiasca sa dea plicul cu bani pentru a fi bagati in seama, pe cand liceele si facultatile produc pe banda absolventi care au dificultati ducand la bun sfarsit o fraza?

Cum e posibil ca scolile primare sa fi devenit oaze ale traficantilor de droguri, iar copiii nostri sa fie batuti si chiar violati in locuri in care ar trebui sa fie in siguranta?

De ce sunt incurajati cei mai buni ingineri si doctori sa emigreze in tari straine, cand la noi este atata nevoie de ei?

De ce ii toleram pe nemernicii care perpetuaza si permit toate relele astea, ca mai apoi sa alegem altii ca si ei, pentru noi batjocuri si tradari?

6 – Cei investiti cu pazirea integritatii si avutiei nationale, nu fac decat sa-si incaseze salariile grase, sau se imbogatesc imens profitand de informatiile la care au acces, ocupand toate posturile cheie din economia nationala, in vreme ce tara este destramata fie fizic de catre miscari iredentiste pentru autonomie, fie spiritual, prin atacarea pe orice cai a credintei, traditiilor si culturii noastre.

Cine le da lor consemnul ca sa ii urmareasca, spioneze si hartuiasca cei care se opun distrugerii tarii, pe cand cei care-o distrug, sunt lasati in liniste si buna pace?

Cum e posibil ca sfintele icoane si religia in scoli sa devina obiecte de atac intr-o tara Crestinata acum 2000 de ani de insusi Sf. Apostol Andrei, iar pornografia sa devina”arta”, subventionata de contribuabili, prin Institutul Cultural Roman ?

Cum ne-am lasat antrenati sa acceptam gunoiul ce se revarsa din televizor in camerele noastre, in timp ce noi ne credem informati si amuzati?

De cand au devenit “diversitatea”, drepturile speciale pentru perversii sexuali si toleranta pentru excrocii alogeni, mai importante decat apararea scumpelor noastre traditii?

Plange tara rupta-n doua, iar lor le pasa daca ne conformam politicului corect impus dinafara?

Ce fel de monstri au acaparat pozitiile din care isi permit sa improaste cu noroi, in tot ce-avem noi mai sfant?

Cand ne vom trezi odata sa punem mana pe lopata si sa facem curatenia atat de necesara in ograda noastra cea mare- cand vom alunga sobolanii care arunca cu gunoi, din varfurile pe care s-au cocotat, cand vom curata balegarul afara unde apartine,
cand vom inlocui gramezile de mizerie cu rasaduri de flori ?

Voi incheia cu aceasta analogie:

Cum sa ne asteptam ca balta mizerabila sa se transforme intr-un elesteu limpede si curat, atata vreme cat aceeasi pesti amortiti, permit acelorasi broaste raioase sa ii convinga ca mocirla rau mirositoare si algele putrede sunt bune pentru ei?

Desteapta-te Romane!

Ereticul 30-09-2011 - 19:44

Nu pe lopata trebuie sa punem mana, ci pe bata …

neacsum 01-10-2011 - 15:46

Ereticule, nu nunosti calitatile unei lopeti. E mai buna decat bata. Sparge capul la fel de bine si mai las si locul curat.

Ciu Huhu 30-09-2011 - 20:06

Excelenta postare.
Securistii, Securitatea si multe alte servicii secrete din lume au fost si sint conduse se evrei!

BULA 01-10-2011 - 18:14

Securistii au pus in practica planurile clocite in Israel si transmise prin intermediul SUA.
Evreii au saracit tara ca sa o poata cumpara cat mai ieftin si ca sa o depopuleze de romani, care au plecat la munca in Vest si au ramas acolo. Evreii tanjesc dupa teritoriul Romaniei.

gogu 02-10-2011 - 09:36

mirlane,treziti-va din betie si din pomeni si apucati-va de lucru.
Europa n-a fost facuta din pomeni ci din lucru voi umblati numai dupa moca pamintul e nelucrat nu gasesti oameni la lucru ca toata ziua stau la circiuma pe ajutor de stat Cit v-au aruncat firimituri Bombonel a fost bine acum evreii sint de vina si biciclistii
unde erati la votare ptr Ilici ?la un mic si-o bere ca e moca asa ca numai plingeti.Numai e nimic de vinzare ioc

Pribeagul 03-10-2011 - 19:33

Foarte bine gindit si scris. Foarte bun indemn.

Tache, felicitari, da-i bataie! Sunt sigur ca ai si altele de spus.

Tache 30-09-2011 - 19:26

Singura solutie este jupuirea de vii a securistilor ! A sosit timpul sa le dam in cap !

neacsum 01-10-2011 - 15:48

Nu mai avem securisti tache. Acuma se numesc politicieni.

BULA 01-10-2011 - 18:16

Este o mafie alcatuita majoritar din basarabenii (sau urmasii lor) veniti cu regimul comunist.

Arhimede 01-10-2011 - 10:42

Pentru creduli:
mai vreţi vre-o dovadă ca isarescu este complicele lui basescu, la demolarea României ca ţară şi a românilor ca popor?

urbos 01-10-2011 - 16:55

Da, se pare ca asculta de acelasi stapan amandoi.

Bula-ngiu 01-10-2011 - 19:48

he, he, cica numele original este Itzaresku!

jan dinu 02-10-2011 - 04:17

De vina e Israelu
Ca a disparut sheptelu
De vina’s zionisti
Ca ne-au parasit turisti !

De vina’s americani
Ca-shi fac de „cap” tziganii …
De vina e Sf Ilie
Ca’s prea multe curve’n glie !

De vina sunt masonii …
Ca ne conduc – magraonii
De vina e ortodoxu ,,,,
Facind matani …pupind O$$$$U !!!
JD

urbos 02-10-2011 - 05:01

Nu ma jane, doar ma-ta e de vina, saraca…

jan dinu 02-10-2011 - 05:27

Bine mah – SCIRBOSULE – daca —- mamele —- sunt
„prioritatile „permanente a discutiilor tale pe nett …inseamna ca ai fost
– conceput – gresit …cu un creier ffff mic !
JD-USA

Paul din Ohio 02-10-2011 - 04:23

Jane esti pe aproape. Mai pune si tu cate un i pe ici pe colo.

jan dinu 02-10-2011 - 04:59

NU puteam folosi pluralul la „americani „…-:)))
JD- USA

jan dinu 02-10-2011 - 05:15

Mai am doi de – i – i- shi nu stiu unde sa-i pun …dar treaca – mearga …
bine c-am luat baKU …multumita senatoarei Andronescu …
deja sunt anul doi ….pentru o…1ooo de – euroi – !
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult