Acasa BusinessFinante-Banci 2011: creştere – 1,2%, inflaţie – 4,3%, deficit – 5% din PIB

2011: creştere – 1,2%, inflaţie – 4,3%, deficit – 5% din PIB

scris de Z.V.
3 afisari

România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,2%, o rată anuală a inflaţiei de 4,3% şi un deficit bugetar de 5% din PIB, potrivit mediei estimărilor analiştilor, mai pesimiste decât prognozele anunţate de autorităţi.

graficFMI şi Guvernul anticipează că economia va creşte în acest an cu 1,5% şi ţintesc reducerea deficitului bugetar de la 6,6% din PIB în 2010 la 4,4% din PIB. Totodată, BNR a stabilit pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3%, plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,4% în decembrie 2011.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), citaţi de Mediafax, şi-au exprimat, în cadrul unui sondaj intern, opiniile privind evoluţia a 12 indicatori macroeconomici şi a doi indicatori ai pieţei de capital pe parcursul anului 2011.

Toţi cei intervievaţi se aşteaptă la reluarea creşterii economice pe parcursul anului 2011, estimările variind între 0,2% şi 1,7%.

De asemenea, toţi analiştii anticipează că inflaţia se va reduce în acest an, dar va continua să se situeze la niveluri ridicate, de 4% – 4,8%.

Referitor la modificarea ratei de politică monetară, cu o excepţie, toţi participanţii la sondaj se aşteaptă la reducerea acesteia în anul 2011, până la 5,25% – 6,25%. Media estimărilor analiştilor privind dobânda de politică monetară indică reducerea ratei de la 6,25% la 5,75%.

“Încadrarea în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI/UE este privită cu scepticism de majoritatea analiştilor care se aşteaptă la un deficit bugetar de circa 5% din PIB faţă de ţinta de 4,4% din PIB. Chiar şi în aceste condiţii sunt de remarcat aşteptările privind reducerea considerabilă a deficitului bugetar pe parcursul acestui an comparativ cu 2010”, se arată într-un comunicat al AAFBR.

În continuare, deşi participanţii la sondaj se aşteaptă la o uşoară creştere a deficitului contului curent, exprimat ca procent în PIB, aceştia estimează şi o performanţă mai bună a investiţiilor străine directe în acest an comparativ cu 2010.

Astfel, media anticipaţiilor analiştilor indică reducerea deficitului de cont curent la 5,5% din PIB în acest an şi majorarea investiţiilor străine directe la 3,5 miliarde de euro. Cele mai optimiste previziuni arată că România ar putea atrage în 2011 investiţii străine directe de 4,9 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte cursul de schimb, opinia analiştilor indică stabilitate, însă se poate sesiza o uşoară tendinţă de apreciere a leului faţă de euro pe parcursul acestui an. Estimările analiştilor privind cursul de schimb la finele acestui an variază între 4,05 şi 4,3 lei/euro, iar media se situează la 4,2 lei/euro.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

1 comentariu

Europeanuul 14-01-2011 - 09:10

Romania se numara printre importatorii de petrol si gaze, sper ca majoritatea analistilor economici sa fi luat in calcul sensitivitatea pretului la petrol… si in mod special, impactul acestuia asupra evolutiei contului curent si a inflatiei (hello Mr. Isarescu). Actualmente pretu’ se indreapta cu pasi marunti dar siguri spre granita magica de $100/ barril. Pe fondul unei cresteri economice la nivel global, pretul petrolului nu poate decat sa creasca (sau sa-si revina la recorduri atinse in 2008 ?)

http://www.iea.org/index_info.asp?id=1737

Avind in vedere ca productia si nr. campurilor petroliere nu a crescut in ultimii 2 ani, incercati sa eliminati o mare parte din culoarea albastru deschis si grii (daca aveti curajul;) ) din chartul -World oil production- pe care il puteti gasi la pagina nr. 7 din linkul de mai jos.

http://www.worldenergyoutlook.org/docs/weo2010/key_graphs.pdf

O zi buna si spor la treaba!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult