Acasa BusinessFinante-Banci ANAF şi scandalul SwissLeaks

ANAF şi scandalul SwissLeaks

scris de B.C.R
10 afisari

Agenția Națională de Administrare Fiscală /ANAF/ nu se află în posesia unor informații pe cale oficială privind conturi bancare la grupul bancar HSBC (scandalul SwissLeaks), a declarat miercuri, la o conferință pe teme fiscale, Eugen Șerban, directorul Direcției de Verificări Fiscale, structura din cadrul ANAF care se ocupă de verificarea marilor averi.

SwissLeaks„În măsură în care aceste informații sunt disponibile la nivelul altor agenții fiscale, autoritățile române vor întreprinde demersurile să obțină astfel de informații. Din punctul nostru de vedere, al Direcției de Verificări Fiscale, ne interesează și am vrea să cunoaștem astfel de informații. Mai departe sunt demersuri oficiale, care nu depind neapărat de direcția noastră. La nivel de ANAF, la nivel de Guvern, probabil sunt căi oficiale de solicitare și obținere a acestor informații’, a spus reprezentantul ANAF.

El a adăugat că Fiscul ar putea fi interesat dacă o persoană fizică are o sumă mare în conturi, respectiv dacă acea persoană are profilul de a se încadra în listele de risc și de monitorizare ale Fiscului.

Presa românească a relatat în ultimele zile despre scandalul SwissLeaks, de evaziune fiscală cu ajutorul gigantului bancar HSBC, după ce o anchetă a unor jurnaliști străini a arătat cum HSBC, al doilea grup bancar din lume după active, și-a ajutat sistematic clienții să-și ascundă banii în conturi din Elveția pentru a evita plata impozitelor.

Documentele publicate de jurnaliști arată că România ocupă locul 39 — între Iran și Siria — din 203 în topul evazioniștilor, cu 219 clienți care au ascuns 1,3 miliarde de dolari în Elveția.

Potrivit cotidianului Le Monde, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat și chiar a încurajat o ‘fraudă gigantică la scară internațională’ care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 — martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro care au tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienți și 20.000 de societăți offshore.

Pe lista persoanelor care au fost ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizații criminale, traficanți de arme, familii regale și miliardari. Raportul ICIJ se bazează pe datele furnizate de un fost expert IT al băncii, Herve Falciani, care în 2008 a plecat de la HSBC cu o serie de informații confidențiale. Potrivit acestor date, ‘HSBC a ajutat o serie de persoane din apropierea unor regimuri discreditate precum cel al fostului președinte egiptean Hosny Mubarak, cel al fostului președinte tunisian Ben Ali și cel al actualului lider sirian Bashar al-Assad’, susține ICIJ.

În replică la informațiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la cine este responsabil pentru plata taxelor: băncile private elvețiene sau clienții lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început ‘o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru a evita plata taxelor sau spălarea de bani’, se arată într-un comunicat al băncii elvețiene.

La rândul său, purtătorul de cuvânt a Comisiei Europene, Vanessa Mock, a declarat că datele ‘confirmă faptul că secretul bancar a fost utilizat pentru a evita plata taxelor’. Mock a mai spus că UE și Elveția negociază un acord revizuit cu privire la taxarea economiilor în ideea de a respecta noile standarde globale. ‘Sperăm că intrarea în vigoare a acestui nou acord, cel mai târziu în 2018, va pune capăt evaziunii fiscale și fraudelor prin intermediului conturilor bancare secrete’, a apreciat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult