Acasa BusinessFinante-Banci Astra Asigurări contestă plasarea sub administrare specială

Astra Asigurări contestă plasarea sub administrare specială

scris de C.S.
6 afisari

Astra Asigurări contraatacă. Acţionarii şi conducerea societăţii au contestat în instanţă decizia ASF de plasare sub administrare specială a asigurătorului. Prin procesul de redresare financiară, ASF a suspendat acţionarii şi conducerea.

Astra Asigurări contestă plasarea sub administrare specială.

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost anunţată şi publicată marţi, 18 febraurie, în Monitorul Oficial.

În dosar au calitatea de reclamant Astra Asigurări, Dan Grigore Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, Iulius Alin Bucşa, Marius Cătălin Chiriac, Nicoleta Dinu, Liviu Andrei Stoicescu, Eleonora Camelia Udrescu, Sorin Petre Nae, Alina Gabriela Matei, Filip Stavrositu, Irinel Dinu, Dragoş Catană, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider.

Prin decizia adoptată, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

Suspendarea operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.

„Administratorul special preia integral atribuţiiie persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare”, se arată în decizia adoptată marţi de ASF.

În urmă cu două săptămâni, MEDIAFAX a anunţat că ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA.

KPMG va trebui să iniţieze „în regim de urgenţă” procedurile legale de majorarea capitalului social până la un nivel care să permită societăţii respectarea cerinţelor de solvabilitate şi lichiditate şi să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor faţă de creditorii de asigurări, activitatea de verificare. Inventariere şi instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgenţă.

Administratorul va lua luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Pe parcursul acestui proces, companiei îi va fi interzis să efectueze investiţii în valori mobiliare si imobiliare, cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat/certificate de trezorerie.

De asemenea, se va interzice înstrăinarea bunurilor şi/sau activelor societăţii de asigurare, fără aprobarea prealabilă a ASF.

KPMG va lua măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului şi va interzice acordarea de noi împrumuturi, va inventaria şi evalua, conform normelor în vigoare, creanţele înregistrate în evidenţele societăţii şi va anula creanţele din asigurare aferente contractelor ieşite din perioada de valabilitate, cu înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societăţii, în regim de urgenţă.

Totodată, va fi reanalizată politica de reasigurare şi plasare a riscurilor către reasigurători cu rating acordat de agenţii de rating recunoscute.

Din calculele ASF, care vor fi puse la dispoziţia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară pentru acest aport de capital.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a depăşit 8 miliarde de lei în 2013, conform datelor preliminare ale ASF.

1 comentariu

Mariana 25-02-2014 - 21:34

In loc sa fie inchisi pentru fraude financiare administratorii ASTRA ASIGURARI si alti cativa profitori ataca cu nesimtire in justitie. Daca ar fi retinuti de DNA asa cum s-a intamplat cu Rusanu s-ar potoli.Le este teama ca numirea administratorului special va gasi fapte grave in gestiunea societatii. Adamescu este un rechin scapat din lantul comunismului si transformat in burghez feroce. Se pare ca banii sustrasi din ASTRA au mers prin firmele din jurul ziarului Romania Libera fapte de care Basescu si PDL nu sunt straini. Vom vedea cine cedeaza Rusanu haitui de DNA sau ASTRA a lui ADAMESCU. Daca s-ar analiza cum a luat Adamescu magazinul Unirea s-ar descoperii alte infractiuni ale magnatului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult