Acasa BusinessFinante-Banci BCE ar putea decide noi majorări ale dobânzii de referinţă

BCE ar putea decide noi majorări ale dobânzii de referinţă

scris de Misu Andrei
68 Afisari

Banca Centrală Europeană ar putea decide noi majorări ale dobânzii de referinţă după reuniunea de politică monetară din martie, în funcţie de datele primite, a afirmat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Protejarea euro rămâne prioritară pentru BCE (foto:lepeuple.be)

Banca Centrală Europeană ar putea decide noi majorări ale dobânzii de referinţă după reuniunea de politică monetară din martie, în funcţie de datele primite, a afirmat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a înăsprit drastic politica monetară, majorând dobânzile de referinţă de cinci ori, cu un total de trei puncte procentuale, o creştere fără precedent în istoria instituţiei. Obiectivul „gardienilor euro” este, în principal, acela de a frâna cererea consumatorilor, pentru a opri creşterile de preţuri.

În acest moment, este posibil să continuăm pe această cale (după martie). Răspunsul real, onest este că va depinde de datele primite„, a declarat Lagarde la postul spaniol de televiziune Antena 3, informează Agerpres.

Urmează cel puţin două noi majorări de dobândă

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că membrii Consiliului guvernatorilor BCE au încheiat şedinţa din 2 februarie cu sentimentul că vor fi cel puţin două noi majorări de dobândă, chiar dacă există în continuare divergenţe cu privire la amploarea lor şi la nivelul final al dobânzilor.

Instituţia de la Frankfurt a decis să majoreze dobânda de referinţă în zona euro cu 0,5%, până la 2,5%, şi a anunţat în mod clar că în martie va adopta o majorare similară, un semnal clar că intenţionează să menţină direcţia în lupta împotriva inflaţiei ridicate.

Sursele au precizat că decizia a fost una la care s-a ajuns rapid, în condiţiile în care doar o mică parte dintre gardienii euro au apreciat că este mult prea devreme să se angajeze pentru o majorare de dobândă cu 50 de puncte de bază în luna martie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult