Acasa BusinessFinante-Banci BCE creşte dobânda, creşte euribor, cresc ratele la credite. Vezi cu cât

BCE creşte dobânda, creşte euribor, cresc ratele la credite. Vezi cu cât

scris de B.C.R
2 afisari

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 0,25 puncte pocentuale, a doua creştere de rată din acest an. Dobânzile de pe piaţa interbancară vor atinge noi maxime în perioada următoare.

bani-euro-4Inflaţia anuală a atins 2,7% în luna iunie în zona euro, conform estimărilor Eurostat, aceaşi rată înregistrându-se şi în luna mai. Ţinta de inflaţie a BCE este de sub 2%.

Prin decizia de joi, BCE încearcă să contracareze o parte din creşterile de preţuri la combustibili şi alimente

BCE este prima dintre băncile centrale mari ale lumii care hotărăşte creşterea dobânzii cheie de la începutul crizei financiare. Banca Angliei a decis joi să ţină rata de dobândă la minimul istoric de 0,5%, iar Banca Japoniei la 0,1%, în timp ce Fed are dobânda setată la 0,25% şi nu a dat semnalul că va opera vreo modificare în acest an.

Euribor cu scadenţa la 3 luni (3M), cel mai utilizat indicator pentru stabilirea dobânzilor variabile la euro în România, a ajuns la 1,583% pe 7 iulie, cel mai ridicat nivel din martie 2009. La începutul anului, Euribor 3M era de 1%, ceea ce înseamnă că avem o creştere de 58% în acest interval. Mai mult, faţă de minimumul înregistrat în la sfârşitul lunii martie 2010 de 0,634%, avem o creştere de 150%.

Un singur punct procentual adăugat la o dobândă de 6% face ca rata lunară pentru un credit de 50.000 euro pe 30 de ani să sară de la 300 euro la 333 euro. O creştere de 2 pp creşte rata la 367 euro, iar revenirea Euribor în jurul a 4% duce rata la 402 euro, scrie money.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS