Acasa BusinessFinante-Banci BCE e optimistă: Economiile europene îşi vor reveni în 2014

BCE e optimistă: Economiile europene îşi vor reveni în 2014

scris de B.C.R
3 afisari

Economiile europene vor începe să-şi revină la mijlocul anului următor şi, deşi recuperarea va fi mai pronunţată în cazul ţărilor din centrul zonei euro, toate cele 17 state din zona unică vor înregistra creştere economică în 2014, a declarat sâmbătă vice-preşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio.

euro

BCE e optimistă: Economiile europene îşi vor reveni în 2014

BCE a menţinut joi dobânda de referinţă în zona euro la nivelul record de 0,75% şi a estimat că economia zonei euro se va contracta şi în 2013, după o contracţie de 0,5% în acest an, ceea ce lasă deschisă uşa pentru o posibilă reducere a costului creditului anul următor. ‘Ne aşteptăm la o revenire a creşterii în teritoriul pozitiv în 2014, cea ce înseamnă că ne aşteptăm să vedem semnale ale unei reveniri a economiei reale încă din 2013′, a declarat portughezul Vitor Constancio la o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale. Potrivit celor mai noi prognoze elaborate de staful BCE, economia zonei euro ar urma să înregistreze anul viitor o contracţie de 0,3%, în condiţiile în care în luna septembrie BCE miza pe o creştere de 0,5%. În acest an, zona euro ar urma să înregistreze un recul al PIB de 0,5%.
‘Revenirea va fi mai semnificativă pentru ţările din centru, deoarece ţările care în prezent sunt supuse presiunilor vor continua şi anul viitor politicile de ajustare. Pentru 2014 situaţia va fi diferită deoarece ne aşteptăm ca toate ţările să înregistreze o anumită creştere’, a spus Vitor Constancio.
Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea, ceea ce înseamnă că cele 17 state din zona euro au intrat oficial în recesiune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult