Acasa BusinessFinante-Banci BERD a cumpărat 4,99% din acțiunile BVB

BERD a cumpărat 4,99% din acțiunile BVB

scris de Z.V.
12 afisari

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a cumpărat miercuri, 19 noiembrie, 4,99% din acțiunile Bursei de Valori București (BVB)

BERD a cumpărat 4,99% din acțiunile BVB (foto:cugetliber.ro)

BERD a cumpărat 4,99% din acțiunile BVB (foto:cugetliber.ro)

Prin această deținere de acțiuni, BERD susține programul complex al Guvernului României pentru dezvoltarea pieței de capital, care are ca scop îmbunătățirea funcționării pieței, creșterea lichidității acesteia și a disponibilității ofertelor de obligațiuni și acțiuni pe piața locală de capital. „România și-a stabilit un obiectiv pentru Bursă, acela de a fi clasificată ca piață emergentă — implicit acțiunile românești ar fi incluse în indicele MSCI Emerging Markets, față de includerea actuală în indicele MSCI Frontier Markets. BERD va susține reforma cadrului juridic și de reglementare pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv”, afirmă BERD, într-un comunicat al instituției financiare, remis miercuri, 19 noiembrie de Agerpres.

Bursa de Valori București își propune să acționeze ca un catalizator în finanțarea economiei țării. În calitate de acționar, BERD va contribui la dezvoltarea, în continuare, a guvernanței corporative la Bursa de Valori București și la companiile listate pe Bursă. Vom munci pentru a defini Bursa de Valori București ca o bursă de referință pentru emitenții și brokerii români, precum și pentru investitorii cu apetit pentru acțiunile românești și alte instrumente financiare”, a spus prim vicepreședintele băncii, Phil Bennett, într-o vizită la București. La rândul său, directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, a explicat că obiectivul autorităților române din domeniu este acela ca BVB să devină centrul financiar pentru Europa de Sud-Est, precum și un nou centru de afaceri și inovare. „Planul nostru este de a construi o piață de capital modernă, performantă, cu Bursa de Valori București în centrul acesteia. Ne dorim ca aceasta să devină centrul financiar pentru Europa de Sud-Est, un nou centru de afaceri și inovare și, astfel, să îmbogățim climatul investițional din regiune. Sunt mândru ca BVB are un nou acționar din lumea financiară, care demonstrează valori esențiale pentru creștere economică și dezvoltare durabilă”, a spus Ludwik Sobolewski.

Investiția BERD în infrastructura pieței de capital din România este parte a strategiei pe termen lung a băncii de a dezvolta piața de capital locală prin investiții, consultanță tehnică și suport pentru reformă.  În România, banca a subscris recent la ofertele publice inițiale ale distribuitorului de energie electrică Electrica și producătorului de gaze naturale Romgaz și a participat, de asemenea, la toate emisiunile de obligațiuni din ultimii doi ani, în cadrul unui program dedicat. De asemenea, BERD lucrează cu BVB pentru a îmbunătăți Codul de Guvernanță Corporativă pentru companiile listate.

Bursa de Valori București este listată pe propria piață reglementată din anul 2010. În septembrie 2014, la BVB erau listate 83 de companii, inclusiv cele mai reprezentative pentru România: OMV Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, BRD Groupe Société Générale, Banca Transilvania, Electrica și Transgaz. Capitalizarea totală a pieței este de circa 30 de miliarde de euro. BERD, deținută de 64 de țări și de două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiei de piață și a democrației.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult