Acasa BusinessFinante-Banci BNR a anunțat cel mai bun curs leu/euro din ultimele două luni

BNR a anunțat cel mai bun curs leu/euro din ultimele două luni

scris de C.S.
4 afisari

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4589 lei/euro, cu 3,46 bani mai redus, ajungând astfel la cel mai redus nivel de la jumătatea lunii decembrie.

BNR a anunțat cel mai bun curs leu/euro din ultimele două luni.

O rată de schimb inferioară celei de marţi, de 4,4537 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 16 decembrie. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4935 lei/euro. Leul s-a apreciat cu 1,78% în ultimele şase şedinţe, mişcare susţinută săptămâna trecută de intervenţii indirecte ale băncii centrale, potrivit dealerilor.

În acelaşi timp, leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 2,8 bani, la 3,2984 lei/dolar.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a scăzut de la 3,6763 lei/franc la 3,6493 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Unii dealeri consideră că leul beneficiază de sentimentul pozitiv din pieţele vecine, având în vedere că şi dobânzile de pe piaţa monetară locală se situează la un nivel atractiv.

Intervenţiile indirecte ale BNR în piaţă de săptămâna trecută au influenţat dobânzile practicate de băncile comerciale, astfel că ratele afişate au crescut vizibil, ajungând ca după aproximativ şase luni să se plaseze peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi dobânzile se plasau la 3,5 – 4%, iar pentru plasamentele pe termen de o săptămână, ratele medii se situau la acelaşi nivel.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, este de 3,52% pe an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult