BNR a revizuit în creştere prognozele de inflaţie 2012 şi 2013 | Ziua Veche
Acasa BusinessFinante-Banci BNR a revizuit în creştere prognozele de inflaţie pentru 2012 şi 2013

BNR a revizuit în creştere prognozele de inflaţie pentru 2012 şi 2013

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Banca Naţională a României (BNR) a urcat prognozele de inflaţie la 5,1%, de la 3,2% pentru acest an şi la 3,5%, de la 3% pentru 2013.

bnr

BNR a revizuit în creştere prognozele de inflaţie pentru 2012 şi 2013

BNR a anunţat că proiecţia actualizată evidenţiază perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei în afara intervalului de variaţie din jurul punctului central al ţintei (3% pentru 2012 şi 2,5% începând din 2013; cu variaţie de plus/minus un punct procentual – n.r.) până în a doua parte a anului 2013, precum şi repoziţionarea şi consolidarea ulterioară a acesteia în interiorul intervalului. Potrivit mediafax,consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat vineri raportul trimestrial asupra inflaţiei. Raportul consemnează revizuirea traiectoriei proiectate a ratei anuale a inflaţiei ca rezultat al impactului nefavorabil tranzitoriu al şocurilor severe de natura ofertei.

Aşadar, principalele riscuri asociate noii prognoze sunt legate de o potenţială accentuare a volatilităţii fluxurilor de capital în contextul unei eventuale deteriorări a evoluţiilor mediului extern cu consecinţe nefavorabile asupra economiilor emergente. Conjunctura electorală internă din perioada imediat următoare se poate suprapune de asemenea acestor riscuri pe termen mediu.

Inflaţia s-a accelerat în luna septembrie, rata anuală a acesteia crescând la nivelul de 5,33% de la 3,88% în luna august, în principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natură tranzitorie exercitate de evoluţia preţurilor interne şi internaţionale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de bază adverse şi transmiterea deprecierii anterioare a monedei naţionale faţă de principalele valute, semnalate anterior în rapoartele BNR. Cu toate acestea, creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni a rămas în apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3% în luna septembrie 2012.

2 comentarii

platitoru 07-11-2012 - 17:57

BNR a permis bancilor comerciale sa faca evaluarea bunurilor cu care se garantează imprumuturile prin evaluatori subordonati lor (salariati sau firme proprii) si nu le-a obligat sa foloseasca exclusiv evaluatori independenti.
BNR a permis bancilor comerciale sa faca verificarea corectitudinii situatiilor financiare ale solicitantilor de imprumuturi numai de catre personalul acestora si nu le-a obligat sa prezinte in toate cazurile si rapoarte de audit intocmite de auditori financiari externi independenti.
In acest fel s-a creat tentatia de supraestimare a puterii de restituire a imprumuturilor si de aparitie a grupurilor bancare de infractori, conform principiului Radu scrie Radu stie si baga la palarie.

desculltul 07-11-2012 - 23:09

BNR-ul nu este romanesc. Este zero barat. Si-au batut joc de cei ce-i platesc. Fosila de guvernator este etern. Nu s-a mai nascut altul asemeni lui. O tara de PROSTI!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult