Acasa BusinessFinante-Banci BNR lansează monede de aur și argint care celebrează nașterea lui Marin Preda și aderarea la FMI și Banca Mondială

BNR lansează monede de aur și argint care celebrează nașterea lui Marin Preda și aderarea la FMI și Banca Mondială

scris de Misu Andrei
113 Afisari

Banca Naţională a României lansează o monedă din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda și o monedă din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Monedele sunt puse în circuitul numismatic începând cu data de 28 decembrie 2022.

Caracteristicile monedei din aur

Aversul monedei din aur prezintă o compoziție inspirată de romanul „Moromeții” de Marin Preda, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României.Reversul monedei din aur redă portretul și semnătura lui Marin Preda și inscripția în arc de cerc „100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA”.

Caracteristicile monedei din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda sunt următoarele:
Metal: Aur
Valoare nominală: 100 de lei
Titlu: 900‰
Formă: rotundă
Diametru: 21 mm
Greutate: 6,452 g
Cant zimțat.

Caracteristicile monedei din argint

Aversul monedei din argint prezintă Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”.

Reversul monedei din argint redă siglele Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale și inscripțiile „ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA” și „50 ANI”.

Caracteristicile monedei din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială sunt următoarele:
Metal: Argint
Valoare nominală: 10 lei
Titlu: 999‰
Formă: rotundă
Diametru: 37 mm
Greutate:31,103 g
Cant: zimțat

Însoțite de certificate de autenticitate

Monedele din aur și monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent.

„Monedele din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda vor fi însoţite de broşuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză”, explică BNR.

Pe certificatele de autenticitate ale monedelor din aur și din argint se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Cu cât se vând monedele de aur și argint

Preţurile de vânzare sunt 2.900 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, respectiv 480 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv certificatul de autenticitate

Monedele din aur cu tema 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda și monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur și a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României.

Amintim că, tot luna aceasta, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale, după ce în octombrie lansase o monedă de argint cu tema 125 de ani de la nașterea Anei Aslan, cu putere circulatorie pe teritoriul României.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS