Acasa BusinessFinante-Banci BNR se ia de piept cu creşterea preţurilor

BNR se ia de piept cu creşterea preţurilor

scris de P.C.R.
2 afisari

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât joi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an.

BNR intra in lupta cu cresterea preturilorBNR a mai decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 20 la sută de la 25 la sută începând cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2011 şi menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale insitituţiilor de credit la nivelul de 15 la sută.

BNR va monitoriza în continuare cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare, se arată într-un comunicat de presă.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la nivelul de 7,6 la sută în luna februarie 2011 faţă de 6,99 la sută în luna precedentă, în principal ca efect al majorării ample a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor. Această evoluţie este în linie cu balanţa riscurilor asociată celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflaţiei publicate de BNR (Raportul trimestrial asupra inflaţiei).

Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a băncii centrale, în special a celor induse – precum în cazul majorităţii economiilor emergente – de evoluţia preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi combustibili, cu efecte asupra preţurilor interne, alături de persistenţa incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate. Având în vedere ponderea semnificativă a acestor elemente în structura coşului de consum din România, această perspectivă este preocupantă, BNR reiterând nevoia de ancorare fermă în continuare a anticipaţiilor inflaţioniste, se mai arată în comunicat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult