Bugetarii României şi salariile - între extaz şi agonie! | Ziua Veche
Acasa BusinessFinante-Banci Bugetarii României şi salariile – între extaz şi agonie!

Bugetarii României şi salariile – între extaz şi agonie!

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Criza a venit ca o lovitura in moalele capului pentru angajatii din sistemul bugetar al Romaniei. Practic, turbulentele finaciare le-au distrus reveria financiara in care traiau si i-au tarat intr-un haos economic total.

foto: imphoto.ro

Pana la aparita crizei, cele mai mari cresteri salariale au avut loc in sistemul public, in multe trimestre inregistrandu-se majorari de doua cifre. In schimb, odata intrata criza in tara noastra, a inceput dezastrul! De la aparitia crizei, cele mai mari scaderi salariale au avut loc tot in sectorul bugetar. De la extaz la agonie!

Sistemul public

Econtext va arata cum au evoluat salariile in sectorul bugetar inainte de criza si dupa, de la instalarea crizei si pana in prezent. Mai precis, avem doua perioade: din primul trimestru al anului 2006 si pana la ultimul trimestru din 2008 (perioada pre-criza) si dupa aceasta perioada, incepand din ultimul trimestru al anului 2008 si pana in prezent (trimestru intai din acest an), care e perioada crizei. Si vom prezenta evolutia din fecare trimestru al acestei perioade (2006 – 2012). Mai mult, e vorba despre evolutia reala a salariilor, dupa scaderea inflatiei.

Paradoxal, inainte de criza, media salariala din sistemul public era mai ridicata decat la privat. Cu alte cuvinte, bugetarii castigau mai mult decat angajatii din mediu privat. In ianuarie 2006, castigul salarial mediu net pe economie era de 826 lei. In sectorul bugetar, salariul mediu net era la inceputul anului 2006 de circa 1.100 lei. La privati, salariul mediu era de 900 de lei.

Si sa vedem cum a evoluat salariul bugetarilor! In primul trimestru din 2006, salariul mediu al bugetarilor a urcat cu 7,77% fata de acelasi trimestru din 2005. Iar aceste cresteri au continuat. Cel mai mare avans il regasim la finele aceluiasi an, cand salariul bugetarilor urcase cu 34,44% comparativ cu trimestrul similar din 2005. In schimb, criza, care a venit la finele anului 2008,  a adus scaderi drastice, a doua jumatate a anului 2010, consemnand cele mai abrupte declinuri ale salariului. Dar iata evolutia salariului la bugetari: IATA care sunt cele mai drastice scaderi, dar si cele mai mari cresteri – (fiecare trimestru e comparat procentual cu trimestrul similar din anul precedent):


2 comentarii

BULA 26-10-2012 - 09:47

In sectorul privat sunt salarii mai mici pentru ca acolo se lucreaza mult cu necalificati (constructii, asfaltari, vanzari, etc).
Daca am avea sector privat in domeniile de varf (industrie), cu siguranta salariile ar fi mari, ca acolo e nevoie de personal cu calificare inalta, care nu lucreaza pe salarii de kakat.

BULA 26-10-2012 - 10:00

Ma intreb cat timp vor mai fi suportate de la buget sutele (miile) de facultati la care pseudo-studentii iau diplome fara sa puna mana pe carte si unde angajatii se cred „bugetari alesi”, carora li se cuvin salarii barosane, pe baza pantomimei prin care ei se fac ca cerceteaza si se scalambaie ca mari intelectuali.
Adica s-au inchis mari uzine, cu ingineri bine pregatiti, se introduce coplata la spitalizare, de dezmembreaza CFR-ul, se „externalizeaza” cam toate proprietatile statului roman, iar de „alesii” care paraziteaza prin universitati nu se iau ?
Dar s-ar putea sa ma insel, pentru ca la ultimele negocieri dintre sindicate si conducere, la unele universitati, s-au introdus in Contractul Colectiv de Munca clauze care prevad salarii compentatorii, in caz de concedieri. Daca se discuta despre concedieri, inseamna ca nu mai e mult timp si o sa fie aplicate.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult