Acasa BusinessFinante-Banci Care este cea mai profitabilă bancă din România

Care este cea mai profitabilă bancă din România

scris de C.P.
5 afisari

Presiunea pe sistemul bancar românesc este din ce în ce mai mare având în vedere că economia îşi revine greu, iar companiile şi populaţia se luptă cu neîncrederea în privinţa viitorului, ducând un sac de credite în spate.

La finalul lunii septembrie, sistemul bancar a marcat o pierdere de 860 mil. lei (200 mil. euro) pe contabilitatea românească, conform datelor BNR. Sistemul este împărţit în două: jumătate din bănci au reuşit să raporteze un plus, în timp ce restul au un minus atât de mare care nu poate fi compensat de câştigurile celorlalte.

BRD, deţinută de grupul francez Société Générale, continuă să fie cea mai profitabilă bancă din sistem, marcând un plus de 382 mil. lei. De partea cealaltă, BCR, numărul unu ca active, a raportat o pierdere neaşteptată la finalul trimestrului III de 377,6 mil. lei, după ce la jumătatea anului avusese un profit de 163 mil. lei.
BCR înghite destul de greu această criză care afectează toţi clienţii din economie, ceea ce arată că austriecii care au plătit în 2006 o sumă imensă – 3,75 mld. euro – pentru preluarea controlului celei mai mari bănci româneşti, au fost prinşi pe picior greşit de evoluţia nefavorabilă a economiei şi a afacerilor. Erste nu a avut timp să digere achiziţia BCR pentru că a venit criza în 2008. Acum ei sunt nevoiţi să majoreze capitalul BCR cu 100 mil. euro (430 mil. lei) pentru a compensa pierderile. BCR îşi măreşte activele, dar cu preţul unui risc mai ridicat.

2 comentarii

remi 09-12-2011 - 13:08

Am ajuns sa vaitam bancile?!??Stii ce usor intra pe pierderi controlate o firma(banca)?Ai studii economice?Pe intelesul tau:face o achizitie supraevaluata(din n motive) si e pe pierdere.Sau da un credit ,,neperformant „unei firme cu interesul de a ramine cu activele,etc,etc…
Bancile dau faliment doar cind se strica ,,jucaria” la nivel global sau regional….sau cind i-si baga ,,dracul(politicul)” coada.

Viorica Ianc 10-12-2011 - 09:28

Pentru cine profitabila ?
Nu cred ca pentru buzunarul meu.
Bancile fac afaceri pe distantze foarte scurte : – ” banii din mana mea trebuie sa fie cat mai coordonatzi pana ajung in buzunar ( al meu ? ) !
Copii mei de mici i-am invatat sa valorifice maruntzishul, mai ales pe cel slab, cel rosu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult