Acasa BusinessFinante-Banci Ce dobânzi şi comisioane avem de dat FMI

Ce dobânzi şi comisioane avem de dat FMI

scris de B.C.R
0 afisari

În 2009, anul în care a fost încheiat primul acord stand-by cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, Ministerul de Finanţe a plătit dobânzi şi comisioane de peste 19 milioane de euro către FMI şi Comisia Europeană.

dobanzi_comisioane_fmi_euro

foto: Agerpres

Anul trecut, dobânzile şi comisioanele au depăşit 100 de milioane de euro. Anul acesta, Finanţele vor plăti 167 de milioane de euro.

1,56 miliarde de euro este suma totală a dobânzilor şi comisioanelor pe care Ministerul Finanţelor trebuie să o achite FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale pentru împrumuturile din primul acord de tip stand-by. Un document al Finanţelor, citat de TVR, arată că vârful de plată al datoriei va fi în anul 2015.

În 2012, Ministerul Finanţelor va plăti comisioane şi dobânzi de 219 milioane de euro, însă va începe şi achitarea efectivă a împrumutului.

Ratele ce vor fi plătite anul viitor se ridica la 124 milioane de euro. În 2013, creşte considerabil sumă de plată către FMI, la aproape 1 miliard de euro. Vârful de plată va fi atins în 2015, când finanţele trebuie să achite datorii de 1,8 miliarde euro.

5 comentarii

Americanul 27-07-2011 - 11:39

Welcome back—ZIUA
SPER SA MAI AUZIM DE MIRUNA MUNTEAN SI VLADIMIR ALEXE

Ciu Huhu 28-07-2011 - 01:45

Pe Miruna M. o gasesti la Jurnalul National. ro

pkly 27-07-2011 - 15:18

SI TOTUSI,DE CE NE-AM IMPRUMATAT ? De fraieri ce suntem ca sa platim dobanzi si comisioane de miliarde de euro…si pentru ce ?! Ca sa inaltam musuruioul de valuta de la BNR-de au ajuns la 35(!) miliarde de euro-si nimeni nu ne spune cat trebuie sa fie… Iar BNR-ul trimite peste mari si tari,,la produs”rezerva valutara a tarii constituita in lingouri de aur(si care era pastrata in beciurile lor) ca sa fie gaj la imprumuturile foarte toxice ale altora…Ce tzara !

Firescu 27-07-2011 - 17:36

Da,ne-am imprumutat, si e f clar pe banii nostrii( Bani publici) .la recomandarile lor( practic presiuni),guvernele tarii au privatizat cu asa eficacitate si eficienta(investitori , de regula baieti destepti), încat au adus o asa dezvoltare economica cu peste 2 milioane de români care muncesc in alte tari europene.
Alo investitorii, patronatele nu vreti sa luati totul? ( Posta Cecul, energia, , ..poate si rezervele de stat) ca sa ne dezvoltati)
Din ce ati luat prin prin privatizare , nu s-a pus nimic limportant în loc la scara nationala. Poatene ajutati si cu managementul privat al sectorului public, ca sa fie praduiala completa siromînii activi plecatii toti ( cu exceptia baieților destepti)în alte tari.
Toate documentele cu FMI din 1990 nu fac referiri si nu contin masuri fata de asemenea problema nationala extrem de grava, pentru care nu s-a gasit rezolvare prin nici o alta cale de conducerea statului
Da , desi în cauză sunt bani publici pe care i-a utilizat, BNR se comporta ca stat in stat, cu o independenta prost inteleasa, si se pare cu operatiunile pe care le amintiti cel putin ciudate, pentru care nu se considera responsabili deloc ( vin cu sfaturi in media pentru problemele fiscale, politici nationale, care nu sunt treaba lor, in loc sa actioneze in avantajul romaniei in relatiile cu fondul .)

Ciu Huhu 28-07-2011 - 01:48

Nu noi ne-am imprumutat, lichelele pedeliste au imprumutat si noi idiotul de popor roman care am facut nebunia sa votam pe Basescu si PDL vom plati multi ani la aceste datorii!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult