Acasa BusinessFinante-Banci Ce pierderi au avut băncile din România

Ce pierderi au avut băncile din România

scris de M.A.
3 afisari

În trimestrul al treilea, sistemul bancar din România a înregistrat o pierdere de 860 milioane lei, mai mult decât în întregul an 2010.

La finele lunii septembrie, pierderea cumulată a băncilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 474 milioane de lei. Potrivit unor surse bancare, citate de Mediafax, provizioanele băncilor au continuat trendul ascendent şi au depăşit pentru prima dată suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumulării de noi credite neperformante. Doar în trimestrul trei, instituţiile de credit au înregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.

Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă din sistem după active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, după ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).

Deşi s-au menţinut în teritoriul pozitiv, unele bănci din vârful clasamentului au avut câştiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele nouă luni din 2010.

BRD – Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare bancă, a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), după standardele româneşti de contabilitate, în scădere cu 19% faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut. În trimestrul al treilea, câştigul BRD s-a limitat la 100 de milioane lei.

Alte instituţii de credit au revenit uşor după ce anul trecut au anunţat rezultate foarte slabe.

UniCredit Ţiriac Bank a anunţat un profit de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) în primele nouă luni, de la câteva milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au revizuit portofoliul şi constituit provizioane semnificative.

Banca Transilvania a avut un profit de 106,9 milioane de lei, cu 53% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii costurilor cu provizioanele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult