Cine va fi prima femeie pe o bancnotă românească | Ziua Veche
Acasa BusinessFinante-Banci Cine va fi prima femeie pe o bancnotă românească

Cine va fi prima femeie pe o bancnotă românească

scris de Mihaela Popescu TAULET
14 afisari

O româncă celebră pe o bancnotă. Este victoria pe care şi-au propus să o obţină mai multe asociaţii de voluntari. Peste 8 mii de români au semnat deja o petiţie în acest sens, pe care voluntarii vor să o înmâneze guvernatorului Băncii Naţionale. Astfel, ei vor să îl convingă pe Mugur Isărescu să imprime chipul unei femei pe bancnotele care poartă semnătura sa.

Nicio femeie nu a ajuns până acum pe vreo bancnotă din România, deşi istoria e plină de românce celebre. Mai mulţi voluntari şi-au propus să schimbe acest lucru.

O personalitate feminină pe o bancnotă românească. Ceea ce nu a fost făcut niciodată până acum. Adică pe toate bancnotele româneşti apar fie personalităţi masculine, fie personaje feminine, dar anonime: o ţărancă cu un ulcior, ceva de genul”, a declarat Danie Chirica, voluntar proiect. Din acest weekend, voluntarii au ieşit în stradă să strângă semnături şi urmează să facă o caravană prin mai multe oraşe din ţară.

ALTFEM propune o listă cu 12 personalităţi feminine care au marcat istoria şi cultura din România: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial).

Mulţi descoperă cu uimire femeile celebre pe care le-a dat ţara noastră. Alţii ştiu însă exact ce femeie ar trebui să apară pe bancnotele noastre. Decizia finală le aparţine, însă, Băncii Naţionale.

7 comentarii

UN ROMAN 28-10-2012 - 14:39

FARA REGINE,NU AU FACUT NIMIC BUN PENTRU TARA SI POPORUL ROMAN.

urbos 28-10-2012 - 16:36

„prima femeie care…” nu prea inseamna nimic, conteaza cat de buna a fost in domeniul respectiv in tara si-n lume.
Insa ar merge Baba Dochia sau mama lu Stefan cel Mare, ba chiar si oaia din Miorita s-ar potrivi perfect.

Huhu Ciu 29-10-2012 - 03:21

Va fi o curva!

vodka 29-10-2012 - 07:35

CATRE CACAREZELE MISOGINE CIUSOBRU SI HUHURBOS

Si de ce, ma rog, nu ar merge chipu lu Crinuţa, data bine cu ruj si cu paru infoiat? Si asa n-are fudulii, plange pe la colturi, si face din gura ca o morisca, e gagica toata ziua!

vodka 29-10-2012 - 07:38

Cu o basmaluta pe cap, nici nu l-ai cunoaste, zici ca e Caterina lu Hepburn pe la 70.

Huhu Ciu 29-10-2012 - 09:32

La Tirgovisteee, huuoooo!!!

Tom Cc 30-10-2012 - 08:24

ELENA UDREA pe o parte si ELENA BASESCU pe cealalalta parte !!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult