Acasa BusinessFinante-Banci Ciucă: România se retrage din băncile rusești, Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii

Ciucă: România se retrage din băncile rusești, Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii

scris de Misu Andrei
37 afisari

Guvernul aprobă, miercuri, două proiecte de lege în baza cărora va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii, bănci cu acţionariat rusesc, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, la ședința executivului. 

Foto: Gov.ro

„Am decis să ne retragem din cele două bănci rusești, este vorba de Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii. Ca atare, prin cele două proiecte asigurăm cadrul legal de retrage și în felul acesta ne respectăm obligațiile asumate în conformitate cu deciziile luate la nivelul  Uniunii Europene la adresa Federației Ruse”, a declarat Ciucă.

Proiectul de lege supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.

„Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Tot miercuri, Guvernul adoptă şi un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.

În baza acestui proiect, Guvernul României va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult