Acasa BusinessFinante-Banci Codul etic al FMI e doar pentru căţei

Codul etic al FMI e doar pentru căţei

scris de B.C.R
2 afisari

Organizaţia de etică profesională Global Compliance spune că la FMI există un set de standarde etice pentru personalul de rând şi altul pentru cei 24 de directori care supervizează activitatea organizaţiei financiare.

Dominique Strauss-Kahn a fost acuzat de viol

Dominique Strauss-Kahn a fost acuzat de viol

În ultimii patru ani, FMI şi-a înnăsprit sistemul etic intern pentru cei 2400 de membri ai personalului său, stabilind o linie telefonică pentru plângeri privind, de pildă, hărţuirea sexuală, prin publicarea plângerilor într-un raport anual şi prin numirea unui consilier etic, care să investigheze alegaţiile. Ele au dus anul trecut la cel puţin o demitere .

Membrii boardului FMI, rămân, însă, în mare parte dincolo de aceste controale. Consilierul etic nu poate face nici o investigaţie în ceea ce îi priveşte pe cei 24 de directori.

Conducerea FMI este responsabilă pentru propria politică în ceea ce îi priveşte pe directori, dar şi pe directorul general al instituţiei. Boardul FMI are un comitet etic format din cinci persoane, a căror muncă este, însă, confidenţială.  Singurul mod în care acesta îşi poate disciplina membrii este să trimită o scrisoare de avertizare către ei ori către ţările din care vin.

„Există o mulţime de controale când este vorba de personalul de rând, dar nu şi pentru conducere”, spune experta în etică Katrina Campbell, de la Global Compliance, citată de RRA.

Politica etică a FMI a intrat sub un intens scrutin în ultimele săptămâni, în urma scandalului Dominique Strauss-Kahn, fostul lider al instituţiei, arestat  în New York pentru că fi agresat sexual o cameristă a hotelului Sofitel .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult