Acasa BusinessFinante-Banci Cristian Popa a fost numit vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii

Cristian Popa a fost numit vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii

scris de B.C.R
23 afisari

Fostul viceguvernator al Băncii Naţionale a României Cristian Popa a fost numit vicepreşedinte şi membru al Comitetului de direcţie al Băncii Europene de Investiţii (BEI), de către Consiliul guvernatorilor instituţiei financiare, format din miniştrii de Finanţe ai celor 28 state ale Uniunii Europene, a anunţat vineri instituţia financiară.

cristian-popaNumirea lui Popa în conducerea BEI a avut loc în baza propunerii făcute de Ministerul de Finanţe al României, acesta urmând să îşi preia atribuţiile la 1 martie, se arată într-un comunicat al BEI.

”Este o onoare şi un privilegiu să mă alătur Comitetului de conducere al BEI şi aştept cu interes să susţin angajamentele băncii în România, în Europa şi în lume. În ultimii 25 de ani, Banca Europeană de Investiţii a jucat un rol crucial în susţinerea îmbunătăţirii oportunităţilor economice, a accesului la finanţare, a inovaţiilor şi a infrastructurii în Europa şi în afara acesteia”, a declarat Popa.

Popa îl înlocuieşte pe actualul reprezentant al României la BEI, Mihai Tănăsescu, deţinătorul acestui post din 2012, dar aflat în concediu prelungit din octombrie 2014, în contextul unei anchete DNA privind licenţele Microsoft, în care sunt implicaţi aţi opt foşti miniştri.

Vicepreşedintele român coordonează activităţiile de finanţare din România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia şi ţările AELS.

Anterior numirii la BEI, Popa a fost viceguvernator al BNR, timp de trei mandate consecutive şi, în această postură, a răspuns de politica monetară, stabilitatea financiară şi relaţiile internaţionale.

Cristian Popa a deţinut şi funcţia de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială şi a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OCDE.

Totodată, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agenţiile internaţionale de rating şi băncile internaţionale de investiţii precum şi activităţile privind integrarea europeană în cadrul BNR.

În această calitate, acesta a coordonat direcţiile de politică monetară, cercetare, publicaţii, modelare econometrică şi prognoze, afaceri europene şi relaţii internaţionale, precum şi stabilitate financiară. Printre responsabilităţile acestuia s-au numărat conducerea grupului de lucru al BNR pentru ţintirea inflaţiei, coordonarea participării BNR în dialogul cu agenţiile de rating suveran şi băncile de investiţii, precum şi un rol cheie în negocierile BNR şi activităţile de zi cu zi cu instituţiile financiare internaţionale.

Cristian Popa are un doctorat în ştiinţe economice, cu o specializare în economie internaţională/politici monetare comparate, acordat de Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Vicepreşedinţii BEI sunt numiţi de Consiliul guvernatorilor, la propunerea Consiliului de administraţie.

Preşedintele BEI şi cei opt vicepreşedinţi compun Comitetul de direcţie, organul executiv colegial permanent al băncii. Sub autoritatea preşedintelui băncii şi sub controlul Consiliului de administraţie, Comitetul de direcţie gestionează afacerile curente ale BEI, pregăteşte deciziile pentru administratori şi asigură executarea acestor decizii.

BEI reprezintă instituţia financiară a Uniunii Europene, având ca acţionari cele 28 de state membre, iar Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde miniştrii de finanţe din cele 28 de state UE.

Instituţia acordă împrumuturi în principal statelor UE la dobânzi foarte avantajoase pentru investiţii în domenii precum transport, comunicaţii, industrie, agricultură, energie, educaţie, sănătate şi IMM-uri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS