Acasa BusinessFinante-Banci Cu cât au crescut ratele bancare în euro, după majorarea EURIBOR

Cu cât au crescut ratele bancare în euro, după majorarea EURIBOR

scris de Misu Andrei
97 Afisari

Indicele EURIBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în euro este în creștere, asta conducând la rate mai mari.

Indicele a depășit 2,50% (2,512% – 31 ianuarie 2023), în condițiile în care anul trecut era negativ – 0,57% (3 ianuarie 2022). Cel mai mare nivel al EURIBOR 3M din ultimii 20 de ani, s-a inregistrat în octombrie 2008, când acesta a ajuns la 5,381%.

BCE a majorat dobânda cu 0,50 pp

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, 2 februarie 2023, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, şi a anunţat că intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul şedinţei sale de politică monetară din luna martie.

Odată cu această măsură, acest indice va continua să mai crească.

Cu cât s-a majorat rata unui credit în euro

O simulare de calcul pentru un credit ipotecar de 50.000 euro pe 30 de ani realizată de Finzoom arată o creștere considerabilă a ratelor bancare,

Comparativ cu anul trecut, acum, pentru același credit un român plătește în plus la rată cu puțin peste 450 lei.

În aceste condiții cea mai bună soluție rămâne refinanțarea cu dobândă fixă, unde dobânda fixă la euro pornește de la 5,10% pe 2 ani și 6,25% pe 5 ani.

Dacă obții venituri în lei și contractezi un credit în euro, ești expus riscului valutar, fiind nevoit să plătești rate mai mari dacă moneda în care ai creditul se apreciază comparativ cu moneda în care obții veniturile. În plus, gradul de îndatorare este limitat la 20%, comparativ cu 40% la lei”, a declarat Irina Chițu, director Finzoom.

Ce e de făcut

Potrivit acesteia, există trei soluții la care pot apela cei care s-au împrumutat în euro:

– Dacă rata începe să devină o povară, mergi la propria bancă și negociază condiții mai bune pentru creditul tău.

– Dacă nu reușești să negociezi direct cu banca, apelează cu încredere la CSALB, unde gratuit, un conciliator profesionist, te va ajuta să negociezi cu banca ta, o soluție personalizată.

– O a treia soluție, este refinanțarea cu dobândă fixă, unde dobânda fixă la euro pornește de la 5,10% pe 2 ani și 6,25% pe 5 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS