Acasa BusinessFinante-Banci Datoria publică americană a depăşit 15.000 de miliarde de dolari

Datoria publică americană a depăşit 15.000 de miliarde de dolari

scris de Mihaela Popescu TAULET
0 afisari

Datoria statului american a depăşit marţi pragul de 15.000 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor publicate de Departamentul Trezoreriei.  Acest nivel al datoriei reprezintă 99% din PIB-ul Statelor Unite pe anul 2011.

Datoria SUA

Informaţia vine în contextul în care Comisia mixtă a Congresului american însărcinată cu reducerea deficitului bugetar are în vedere să propună un act normativ pentru realizarea de economii la bugetul de stat de cel puţin 1.200 de miliarde de dolari în următorii 10 ani. Dacă acest act nu va fi adoptat până la 23 noiembrie, legea actuală prevede că aceste economii de 1.200 de miliarde de dolari se vor realiza începând cu anul 2013 în acelaşi interval de 10 ani, dar vor fi împărţite în mod egal între sectorul apărării şi toate celelalte sectoare.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că ar putea revizui perspectiva ‘stabilă’ pentru ratingul băncilor americane din cauza expunerii lor pe pieţele europene cu probleme. ‘Dacă actuala criză a datoriilor din zona euro nu va fi rezolvată la timp şi în mod ordonat, perspectiva pentru băncile americane se va înrăutăţi. Riscurile pentru un şoc negativ sunt în creştere’, a avertizat Fitch.

Potrivit agenţiei de evaluare, băncile americane şi-au redus expunerea pe băncile europene în ultimul an, însă rămân în continuare expuse pe marile state ale Uniunii Europene şi pe principalele bănci, în special pe cele din Franţa, ceea ce ar putea să le coste dacă criza din zona euro va continua. Agenţia precizează că primele cinci bănci americane aveau la finele celui de al doilea trimestru o expunere de 188 miliard de dolari pe Franţa, dintre care 114 miliarde numai pe băncile franceze. De asemenea, expunerea aceloraşi bănci pe Marea Britanie se ridica la 225 miliarde de dolari, dintre care 51 miliarde de dolari numai pe bănci.

Datoria publică americană a depăşit pragul de 10.000 de miliarde de dolari în luna septembrie 2008. În ultimul ‘Monitor al Finanţelor Publice’ care a fost publicat de Fondul Monetar Internaţional în luna septembrie se estimează că datoria publică a SUA va atinge 100% din PIB până la sfârşitul acestui an, 105% în anul 2012 şi 115% în anul 2016

3 comentarii

Ciu Huhu 17-11-2011 - 13:44

Daca o tine tot asa SUA va da in curind, faliment!

Bula-ngiu 18-11-2011 - 17:51

He, he! SUA sunt deja in faliment. Uite aici: http://www.usdebtclock.org/, de unde rezulta ca „Total national assets” sunt de vreo 78 mii de miliarde, iar „unfunded liabilities” sunt de 116 mii de miliarde.

Ciu Huhu 18-11-2011 - 19:14

Ovreii vor baga lumea intreaga in faliment, dupa ce au bagat SUA in faliment! Alah is great, el e singura speranta a lumii intregi, si a celei crestine subjugate de evrei, io-s crestin!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult