Acasa BusinessFinante-Banci De ce a împrumutat Banca Mondială Irakul cu 900 de milioane de dolari

De ce a împrumutat Banca Mondială Irakul cu 900 de milioane de dolari

scris de D.P.
1 afisari

Banca Mondială (BM) a aprobat marţi un plan de ajutor de 900 de milioane de dolari pentru Irak cu scopul de a susţine crearea locurilor de muncă în ţară şi gestionarea resurselor sale naturale, în special petroliere.

Credit de un miliard de euro de la Banca Mondiala„Susţinerea Băncii Mondiale pentru Irak pe parcursul următorilor patru ani se va concentra pe crearea locurilor de muncă (…) şi implementarea unor instituţii mai puternice”, a declarat într-un comunicat BM, asigurând că a elaborat acest plan alături de autorităţile locale şi societatea civilă irakiană. Conform Băncii Mondiale, acest plan trebuie să ofere mai ales mijloace acestei ţări încă afectată de numeroase violenţe pentru a gestiona în mod „corespunzător” vastele resurse petroliere şi miniere.

Ca o ţară aflată în conflict, Irakul rămâne fragil şi economia sa este dominată de un vast sector public moştenire a centralizării” puterii, precizează BM, afirmând că strategia sa vizează „diversificarea” surselor de venit ale ţării. Exporturile de materii prime constituie mare parte din veniturile guvernului, iar Bagdad caută să crească producţia şi vânzarea pe viitor pentru a finanţa reconstrucţia ţării şi a economiei sale, devastată de război.

„Irakul deschide un capitol al vastei şi bogatei sale istorii. Este un capitol în care populaţia trece pe primul loc şi în care imensul său potenţial uman, vastele resurse naturale şi poziţia sa strategică vor fi în centrul redresării sale”, a declarat Ferid Belhaj, directorul BM în Irak, citat de comunicat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult