Acasa BusinessFinante-Banci De ce e Ben Bernanke contra etalonului aur

De ce e Ben Bernanke contra etalonului aur

scris de B.C.R
34 afisari

Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale a SUA, i-a criticat marţi pe susţinătorii revenirii la etalonul aur, apreciind că un astfel de sistem restrânge capacitatea guvernelor de a soluţiona problemele economice.

De ce e Ben Bernanke contra etalonului aur

‘Având în vedere că etalonul aur determină oferta de bani, banca centrală nu poate utiliza politica monetară pentru a stabiliza economia. În cadrul unui etalon aur standard, oferta monetar creşte şi dobânzile scad într-o perioadă de activitate economică puternică, astfel că este exact invers de ceea ce ar face astăzi în mod normal o bancă centrală’, a spus, într-o conferinţă publică organizată la George Washington University, transmite Agerpres. SUA au renunţat la etalonul aur în 1971, iar Ben Bernanke a explicat că acest etalon creează o risipă enormă de resurse.

‘Pentru a avea un etalon aur, trebuie să mergi în Africa de Sud sau în altă parte să extragi tone de aur pe care să le muţi la New York pentru a le depune în subsolul Federal Reserve Bank of New York’ a declarat Bernanke, adăugând că etalonul aur nu a împiedicat apariţia unor panici financiare frecvente. Ţările care utilizează etalonul aur trebuie să menţină un curs de schimb fix, ceea ce face mai uşor ca politicile proaste dintr-o ţară să se extindă la alte ţări care utilizează etalonul aur, a subliniat Ben Bernanke. În ultima vreme au apărut voci care, în frunte cu candidatul republican la preşedinţia SUA, Ron Paul, au susţinut închiderea Băncii Centrale a SUA şi revenirea la etalonul aur, în conformitate cu care fiecare dolar emis ar trebui acoperit de o rezervă echivalentă de aur.

O parte din criticii Fed susţin că politica sa monetară ultra-relaxantă, dobânda overnight zero şi achiziţii de bonduri în valoare de 2.300 miliarde de dolari, deschidea calea pentru o inflaţie în viitor. În schimb, Ben Bernanke a subliniat necesitatea existenţei unei bănci centrale. ‘Un lucru pe care oamenii nu îl apreciază este că o bancă centrală nu este o descoperire recentă. Astfel de instituţii au fost înfiinţate cu mult timp în urmă’, a afirmat Ben Bernanke, citând cazul Băncii Centrale a Suediei care a fost înfiinţată în secolul 17.

6 comentarii

briel 21-03-2012 - 15:32

he he he … smekeru’. ce incearca sa le abureasca. ca el sunt o intreaga patura sociala – si Doamne draga, fara ei nu putem sa ne descurcam. cu cat este finanta mai incalcita, cu atat mai bine, se adapostesc in ea mai multi paraziti.
atat de multi multimilionari si miliardari ca in ultimii 20-30 de ani, care nu au adus nimic bun omenirii, doar au inventat un sistem de mulgere eficienta a prostimii, n-au mai fost nicicand.

ii sugerez sa-l viziteze pe Madoff la inchisoare si sa-l intrebe el ce parere are? ca omul are timp de contemplare.

Ron Paul are perfecta dreptate in legatura cu FEDul, de asta a si catadixit asta sa deschida gura si sa balmajeasca ceva acolo. daca nu erau banii din hartie nu faceau americanii atatea razboaie.

Ciu Huhu 21-03-2012 - 17:44

Doamne, ce moaca de ji dan are ji danul asta din poza…!

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 21-03-2012 - 20:01

Ben BERNANAKE a fost ales GUVERNATORUL TREZORERIEI SUA. Puteau alege pe oricine , chiar si un romanas de-al nostru ! De ce n-au facut-o …las asta la optiunea blogerasilor!

Dorin C. 22-03-2012 - 01:55

Cuvintul „ales” nu are nimic de-a face cu realitatea. Adevaratul cuvint e „impus”.

Ciu Huhu 22-03-2012 - 06:06

A fost ales de stapinul evreilor Satana!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult