Acasa BusinessFinante-Banci De ce nu ştie România să se îmbogăţească

De ce nu ştie România să se îmbogăţească

scris de Doru Dragomir
9 afisari

Ne laudam peste tot ca agricultura romaneasca este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste contributia sa la economia tarii, dar nu vedem ca acest fapt are o importanta prea scazuta. Chiar iluzorie!

bani-euroDe ani de zile, Romania se bazeaza pe agricultura si industrie, dar acestea aduc cei mai putini bani in economie. Cu alte cuvinte, agricultura si industria nu ne aduc crestere economica puternica, nu ne fac bogati. Altele sunt domeniile care ne imbogatesc, care sporesc produsul intern brut (PIB). Iar la aceste capitole, Romania sta prost. Foarte prost.

Cine aduce cei mai multi bani intr-o economie

Cea mai mare contributie la PIB-ul unei economii o aduce sectorul financiar. Tot ceea ce inseamna servicii financiare: banci, asigurari, leasing, speculatii bursiere, managementul investitiilor, etc.

Acestea aduc cei mai multi bani in economie. Evident, cu cat acestea au o pondere mai mare inPIB, cu atat economia respectiva este mai puternica si, implicit, nivelul de trai al populatiei este mai ridicat. Da, este un adevar, activitatile de productie nu genereaza o valoare adaugata prea mare, in comparatie cu aceste servicii financiare.

De altfel, acest lucru este usor de vazut daca urmarim traseul unui produs de la poarta fabricii si pana in raftul magazinului. Din fabrica si pana la consumator, un produs se scumpeste de cateva ori, astfel incat producatorul castiga o suma infima pentru produsul sau.

Top european

Econtext va arata cu cat contribuie sectorul financiar la PIB-ul tuturor statelor europene. Altfel zis, cat la suta din economia nationala este asigurata de serviciile financiare. In intreaga Uniune Europeana.

Chiar daca pare incredibil, Luxemburg este pe primul loc la capitolul servicii financiare. Peste 50% din PIB-ul Luxemburgului este realizat de sectorul financiar!

De altfel, a doua pozitie este identica, atat pentru sectorul financiar, cat si pentru salarii. Marea Britanie se plaseaza pe pozitia secunda, serviciie financiare avand o contributie de 33,5% la PIB-ul britanicilor. In acelasi timp, Marea Britanie se plaseaza pe locul doi si in topul salariilor.

Dar unde este Romania? Din pacate, tara noastra este pe ultimul loc in UE. Sectorul financiar romanesc este pe ultima pozitie in UE, ca si contributie la PIB-ul tarii.

Altfel spus, bancile, bursa, companiile de asigurari si de leasing din Romania sunt extrem de slab dezvoltate in tara noastra, in raport cu potentialul nostru economic. Dar iata cat la suta din PIB-ul Romaniei si al tuturor statelor europene este asigurat de sectorul financiar:


5 comentarii

accipiter gentilis 07-04-2012 - 21:44

Contributia sectorului financiar in economie poate fi rezumata intr-un singur cuvant : specula . Asta fac si bancile (piata de capital) , si bursa : speculeaza munca altora si distorsioneaza/paraziteaza agricultura si industria . PIB-ul este un indicator nerelevant, din moment ce insumeaza categorii care , in fapt , ar trebui scazute . Procentul sectorului financiar in economia unei tari indica un singur lucru : cat de intinse sunt metastazele speculei de sorginte iudaica …
Celor care vor sari ca proasta din baie s-o faca pe avocatii finantei internationale , doua intrebari simple :
– daca ti-e foame , poti manca bani ?
– daca ti-e frig , poti imbraca actiuni ?

Ghita Bizonu' 08-04-2012 - 23:49

Luxembirgu este un caz aparte. In primul rand prin dimensiuni!
Insa e un mare insa. O activitate bancara trebuie sustinuta de o economie reala .. si aici se pune intrebarea : ce activitate bancara poate sustine Romania in care veniturile sunt mici ? Ce activitate nbancara poate sustine Romania in care piata interna este dominata de importuri ? Sa va dau un indiciu : pana in 1998 in Romania exisata i filiala a lu Chase Manhatan Banck. Ca rezultat al „reformei” epocii Constantinescu .. Chase s-a retras din Romania! Cahse, banca lui Rockefeller …

urbos 08-04-2012 - 23:54

Bine ca s-a dus.

digital 09-04-2012 - 00:31

ca să ai un sector financiar puternic,trebuie să ai o clasă medie foarte bine dezvoltată și majoritară,să ai economie stabilă și productivă și o politică diplomatică în care să se reflecte coerența cu politica economică internă și externă…
din păcate noi,ca țară nu îndeplinim niciuna din condiții…
nu producem nimic,peste 80 % din populație este săracă,iar de politici…ce să mai vorbim….
totul se bazează pe un comerț,speculativ,bănci care sug și ultimii bani ai nevoiașilor și politicieni aserviți clientelei de gașcă…
cele 22 de mld de euro împrumutați sub mandatul băsescului unde credeți că s-au dus?!iar ei aruncă de fiecare dată praf la fraieri…pensii și salarii,neținând cont nici măcar de bunul simț:banii pentru pensii s-au contribuit odată din CAS-ul plătit,iar salariile prin munca prestată…

bună aprecierea lui accipiter gentilis

briel 09-04-2012 - 07:33

Cand lasam pe intermediar sa se aseze in capul mesei si sa dicteze el termenii afacerii:

http://documentare.digitalarena.ro/jaful-financiar-crima-vremurilor-noastre-2009/

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult