Acasa BusinessFinante-Banci Demisie la BCE. Scădere masivă la burse

Demisie la BCE. Scădere masivă la burse

scris de M.A.
3 afisari

Economistul şef al Băncii Centrale Europene, Juergen Stark şi-a dat vineri demisia din funcţie, informează BBC.

Burse (Agerpres)

foto: Agerpres

Juergen Stark a declarat că a demisionat „din motive personale”, dar că va rămâne în funcţie până i se va găsi un înlocuitor.Demisia lui Juergen Stark a fost motivată, de fapt, de divergenţele cu restul conducerii BCE în privinţa controversatului program de achiziţii de obligaţiuni al instituţiei, informează sursa citată de RRA.

În luna februarie, Axel Weber, a părăsit BCE din cauza politicii băncii de a cumpara datoriile guvernelor cu probleme din zona euro. Banca Centrală Europeană a reactivat, în august, programul de achiziţii de obligaţiuni, după o pauză de 19 săptămâni, deoarece extinderea crizei datoriilor suverane la Italia şi Spania a cauzat creşterea puternică a costurilor de împrumut pentru cele două state.

Pieţele financiare au reacţionat în urma anunţului

Imediat după anunţul demisiei lui Juergen Stark, pieţele financiare internaţionale au înregistrat o scădere masivă.

Indicele bursier al SUA Dow Jones a scăzut cu 2,6%, acţiunile Germaniei au scăzut cu 4% în timp ce acţiunile din Marea Britanie au scăzut cu 2,4%.

Acţiunile Societe Generale au scăzut cu peste 10%, urmate de Credit Agricole, cu 8,48%, BNP Paribas, cu 7% şi Natixis, cu 7,49%.

Titlurile companiei de asigurări Axa au pierdut 8,15%.

În Italia, acţiunile UniCredit au coborât cu 5,96% şi au fost suspendate de la tranzacţionare, ca şi titlurile Banco Popolare, care au scăzut cu 5,07%.

Acţiunile Intesa Sanpaolo au pierdut 4,6%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult