Deținătorii de obligațiuni de 17 miliarde de dolari ai Credit Suisse își pot pierde investițiile, după ce UBS preia banca elveţiană cu probleme, potrivit FT, citată de financialintelligence.ro.
Potrivit publicației, aceasta este o mișcare surpriză care ar trebui să provoace îngrijorare atunci când piețele europene de obligațiuni se deschid luni.
Ca parte a acordului dintre cele două bănci, autoritatea de reglementare financiară Finma a ordonat reducerea la zero a obligațiunilor Credit Suisse din categoria AT1 (Additional Tier One), o clasă relativ riscantă de datorii bancare, în valoare de 16 miliarde CHF.
Președintele Marlene Amstad a declarat că FINMA a respectat cadrul bancar „prea mare pentru a falimenta” al țării în luarea deciziei.
Acest lucru înseamnă că deținătorii de obligațiuni AT1 par să rămână fără nimic, în timp ce acționarii vor primi 3,23 miliarde de dolari în cadrul acordului UBS.
Construite în urma crizei financiare globale, obligațiunile AT1 sunt o formă de datorie junior care contează pentru capitalul de reglementare al băncilor. Acestea au fost concepute ca o modalitate de a transfera riscurile către investitori și departe de contribuabili dacă o bancă are probleme.
Obligațiunile pot fi convertite în acțiuni sau scăzute atunci când rezervele de capital ale unui creditor sunt erodate dincolo de un anumit prag.
„Este uimitor și greu de înțeles cum pot inversa ierarhia dintre deținătorii AT1 și acționari”, a declarat Jerome Legras, șeful de cercetare la Axiom Alternative Investments, un investitor în datoria AT1 a Credit Suisse.
Reuters a raportat duminică mai devreme că autoritățile elvețiene au în vedere să impună pierderi deținătorilor de obligațiuni ca parte a acordului de salvare.
CEO-ul UBS, Ralph Hamers, a declarat analiştilor că decizia de a reduce obligaţiunile AT1 la zero a fost luată de FINMA, astfel încât să nu creeze o răspundere pentru bancă.