Acasa BusinessFinante-Banci După Spania, şi Cipru cere UE ajutor financiar

După Spania, şi Cipru cere UE ajutor financiar

scris de M.A.
3 afisari

După Spania, şi Ciprul a informat luni autorităţile europene că a decis să solicite ajutorul financiar al UE, din cauza impactului expunerii la criza datoriilor din Grecia.

După Spania, şi Cipru cere UE ajutor financiarMinistrul de finanţe al Spaniei, Luis De Guindos, a solicitat în mod oficial ajutor în soluţionarea problemelor instituţiilor bancare ale ţării. Ministrul a trimis o scrisoare către alte state europene în care nu a oferit detalii despre suma necesară ţării. Consultanţi independenţi au propus însă o sumă care se apropie de 80 miliarde de dolari ca fiind necesară pentru instituţiile bancare aflate în impas din cauza unor împrumuturi neprofitabile.

„Obiectivul asistenţei solicitate este ţinerea sub control a riscurilor care ameninţă economica cipriotă, mai ales a celor din sectorul financiar, provocate de expunerea mare la economia Greciei”, se arată într-un comunicat al guvernului de la Nicosia, relatează Mediafax. Grecia, Irlanda şi Portugalia au beneficiat deja de programe internaţionale de sprijin financiar, în timp ce Spania a solicitat ajutor pentru susţinerea băncilor.

Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Ciprului pentru datoriile pe termen lung de la nivelul „BBB-” la „BB+” din categoria „junk”, nerecomandată investiţiilor, cu perspectivă negativă, pentru a reflecta necesarul crescut de capital al băncilor cipriote, din cauza expunerii la Grecia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult