Acasa BusinessFinante-Banci Economia Europei ar duce-o mai bine daca euro ar fi o moneda mai slaba

Economia Europei ar duce-o mai bine daca euro ar fi o moneda mai slaba

scris de Mihaela Popescu TAULET
2 afisari

Economia europeana, apasata de trei ani de criza datoriilor si cresterea somajului, s-ar descurca mai bine daca euro ar fi o moneda mai slaba, asemanatoare mai mult lirei italiene decat marcii germane, relateaza Bloomberg.

Euro s-a apreciat in ultimele trei luni mai mult decat oricare din alte noua monede importante incluse intr-un indice valutar al Bloomberg, chiar daca rata somajului din uniunea monetara este la un nivel record de 11,6%, scrie Mediafax.

In loc sa se comporte ca o marca, cea mai importanta moneda europeana inainte de 1999, cand a fost lansata oficial moneda unica, euro ar trebui sa urmeze modelul lirei italiene, pentru ca economiile si companiile sa devina mai competitive, spun analistii. Lira italiana s-a depreciat cu circa 30% in deceniul anterior introducerii euro.

Euro nu este sustenabil la acest nivel, pe termen mediu si lung. Zona euro ar trebui sa aiba o moneda mai slaba, mai mult ca o lira italiana decat ca o marca. O moneda mai slaba ar ajuta la rezolvarea unor probleme„, a declarat Ulrich Leuchtmann, director pentru strategie pe piata valutara la Commerzbank in Frankfurt.

Leuchtmann anticipeaza ca euro ar putea cobori la 1,23 dolari pe unitate pana la sfarsitul lui 2013. Analistii intervievati de Bloomberg se asteapta ca euro sa incheie acest an la 1,28 dolari pe unitate, iar pana in decembrie 2013 sa coboare la 1,25 dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult