Acasa BusinessFinante-Banci Euro şi bursele se duc în jos

Euro şi bursele se duc în jos

scris de B.C.R
4 afisari

Euro s-a depreciat puternic faţă de dolar şi yen, din cauza scepticismului investitorilor privind capacitatea Europei de a ţine sub control criza datoriilor de stat, iar bursele din Asia au scăzut dramatic luni.

foto:Agerpres

Euro a atins minimul ultimilor 10 ani faţă de yen, din cauza absenţei unor detalii sau măsuri concrete cuprinse în planurile liderilor europeni de a împiedica răspândirea crizei şi efectele ei asupra economiei globale. Moneda unică a urcat la un maxim de 1,3585 dolari pe euro, într-o şedinţă volatilă, revenind ulterior la 1,3395 dolari, în coborâre cu 0,8%, aproape de minimul ultimelor opt luni de 1,3382 dolari atins săptămâna trecută. În raport cu yenul, euro a căzut cu 1% la 102,17 yeni/euro, minimul ultimilor 10 ani.

Dolarul s-a apreciat cu 0,4% în raport cu un coş de valute de referinţă, în timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie SUA, aflat deja la minimul ultimilor 60 de ani, a coborât la 1,8163%. Aurul a coborât cu aproape 5%, la 1.579,5 dolari pe uncie, în timp ce argintul s-a depreciat cu peste 15%. Vineri, preţul aurului s-a prăbuşit cu peste 100 de dolari, cea mai mare scădere nominală din istorie Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a scăzut cu 2,2%, la 78,05 dolari pe baril, iar cotaţia ţiţeiului Brent a pierdut 1,6%, la 102,3 dolari pe baril.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei s-a prăbuşit cu 3,5%, la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în coborâre cu 2,2%, cu cea mai slabă finalizare din aprilie 2009.

Prăbuşirea pieţelor de mărfuri a continuat, metalele preţioase, cele industriale şi petrolul continuând corecţiile semnificative, din cauza scăderii apetitului pentru risc al investitorilor. Indicii futures anunţă scăderi abrupte, de peste 1%, în debutul şedinţei de luni pe marile burse europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult