Acasa BusinessFinante-Banci FMI a aprobat un nou acord preventiv cu România

FMI a aprobat un nou acord preventiv cu România

scris de P.C.R.
7 afisari

Fondului Monetar Internațional a aprobat, vineri, scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile de la București în vederea încheierii unui nou acord cu România,

FMI a aprobat scrisoarea de intenție pentru un nou acord cu România

FMI a aprobat scrisoarea de intenție pentru un nou acord cu România

Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar Internațional a aprobat vineri un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST – Drepturi Speciale de Tragere – n.r.) pentru România, acord care ar putea așeza țara pe calea spre ieșirea de sub sprijinul Fondului, se arată într-un comunicat al instituției financiare internaționale.

FMI consideră că economia românească este încă vulnerabilă la șocuri externe, incluzând volatilitatea fluxurilor de capital, iar agenda reformelor nu a fost încă finalizată.

‘Noul acord va sprijini continuarea politicilor, va oferi o rezervă și va accelera reformele destinate stimulării creșterii economice’, a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik. Aceasta a adăugat că noul acord va așeza România pe calea spre ieșirea de sub sprijinul Fondului.

Potrivit lui Shafik, direcția actuală a politicilor monetare și fiscale este una corectă. ‘Autoritățile ar trebui lăudate pentru planurile lor de a reduce în continuare în ritm treptat deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele asumate de România conform Pactului de stabilitate. Presiunile vizând revenirea asupra precedentelor reforme fiscale ar trebui combătute, iar reformele destinate eliminării arieratelor, prioritizării investițiilor publice și creșterii absorbției fondurilor europene ar trebui accelerate. De asemenea este nevoie de măsuri destinate creșterii bazei de impozitare, întăririi administrației fiscale și reformării sistemului de sănătate’, se precizează în documentul citat.

Potrivit FMI, reformele macro în sectoarele transporturilor și energiei sunt importante pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. De asemenea, liberalizarea prețurilor la energie, însoțită de măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili, ar trebui să continue.

‘Angajamentul autorităților de a demara reforme întârziate în companiile de stat, inclusiv prin îmbunătățirea guvernanței și creșterea gradului de implicare a sectorului privat este binevenit’, precizează instituția financiară internațională.

În sectorul bancar, FMI pledează pentru accelerarea ‘reparării’ bilanțurilor contabile în condițiile în care creditele neperformante continuă să crească.

‘Sistemul bancar este bine capitalizat iar procesul de deleveraging al băncilor străine rămâne unul ordonat. Cu toate acestea, repararea bilanțurilor contabile trebuie accelerat în condițiile în care creditele neperformante continuă să crească. Modificarea Codului insolvenței și adoptarea legislației privind obligațiunile ipotecare ar fi pași importanți în această direcție. O altă prioritate este îmbunătățirea guvernanței la organismul de supraveghere al entităților financiare non-bancare pentru a-l aduce la standardele internaționale’, mai arată FMI.

Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internațional, de la declanșarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.

Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internațional, de la declanșarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.

Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intenție a fost trimis FMI pe 12 septembrie.

Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, un mod transparent prin care România să-și asigure o stabilitate și o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea creșterii economice și o dezvoltare de care țara noastră are foarte multă nevoie, a declarat, săptămâna trecută, primul ministru în plenul Parlamentului.

Potrivit acestuia, în baza acestui nou acord, care va fi susținut de Parlament și ratificat de partenerii internaționali ai României, cofinanțarea pentru fondurile europene va beneficia de o scădere de la 15% la 5%, reprezentând la rata actuală de absorbție o economie anuală de peste un miliard de lei. Șeful Executivului a spus că, potrivit scrisorii, nu există nicio intenție de creștere a fiscalității, cota unică de 16% fiind păstrată.

Referindu-se la obligarea persoanelor care obțin venituri din chirii de a plăti cotele de asigurări de sănătate, premierul a precizat că această obligație va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, este limitată la cinci salarii medii și este o măsură extrem de corectă, de justiție socială.

El a mai arătat că acordul prevede continuarea creșterii venitului minim garantat în 2014 și introducerea unei alocații pentru încălzirea de locuințe pentru categoriile defavorizate. În ceea ce privește programul de privatizări, șeful Executivului a subliniat că nu există privatizări majoritare.

„Este vorba despre listarea a 10% din Nuclearelectrica, 15% din Romgaz, 15% din Compania Energetică Oltenia și 10% din Hidroelectrica. E vorba de implicarea capitalului privat în companiile energetice la care statul rămâne acționar, dar prin acest capital privat putem să avem și un management mai performant și resurse pentru investiții în retehnologizare”, a detaliat Ponta.

Premierul a mai precizat că acordul nu prevede niciun fel de obligație pentru Guvernul României și pentru România de a impozita persoanele fizice autorizate sau drepturile de autor.

„Este o cerință veche a partenerilor noștri internaționali (…), nu avem o asemenea obligație și împreună cu dumneavoastră putem gândi în viitor un sistem fiscal care poate lărgi baza de impozitare, pentru că, în continuare, în România sunt puțini cei care plătesc taxe și foarte mulți cei care beneficiază”, a completat el.

1 comentariu

puiu 28-09-2013 - 20:54

la preturi liberalizate la energie si salarii pe masura adica 20 euro pe ora sa putem platii ca daca iesim in strada suprataxam tot cu 90% futev as

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult