FMI ne mai dă 500 de milioane de euro | Ziua Veche
Acasa BusinessFinante-Banci FMI ne mai dă 500 de milioane de euro

FMI ne mai dă 500 de milioane de euro

scris de Mihaela Popescu TAULET
3 afisari

Boardul FMI a aprobat vineri cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari), a anunţat, vineri, instituţia financiară internaţională.

FMI, de acord cu plata TVA la încasarea facturii

FMI, de acord cu plata TVA la încasarea facturii

În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

De asemenea, boardul a aprobat o derogare referitoare la criteriile de performanţă în ceea ce priveşte arieratele de stat şi cele ale sistemului social şi modificarea criteriilor de performanţă referitoare la activele străine nete ale băncii centrale.

România continuă să facă progrese în cadrul programului preventiv. Toate criteriile de performanţă şi ţintele au fost îndeplinite cu excepţia arieratelor. Totuşi, perspectiva economică rămâne dificilă din cauza mediilor extern şi intern, care au dus la presiuni asupra cursului de schimb şi au afectat încrederea. Creşterea economiei este de aşteptat să încetinească în timp ce inflaţia se apropie de limita superioară a ţintei stabilite de Banca Naţională. Un program susţinut este esenţial pentru păstrarea stabilităţii macroeconomice greu câştigate, creşterea investiţiilor şi a potenţialului economiei’, a spus David Lipton, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, la finalul întâlnirii.

Acesta a arătat că autorităţile române au păstrat o disciplină strictă a cheltuielilor bugetare pentru a atinge ţinta de reducerea a deficitului bugetar la 3 procente din PIB în 2012. Potrivit FMI, sunt prioritare măsuri de remediere în ceea ce priveşte sectorul arieratelor şi sunt necesare eforturi suplimentare pentru îmbunătăţirea administrării fiscale şi a reformei în sectorul de sănătate. De asemenea, a spus Lipton, trebuie păstrat şi îmbunătăţit progresul în domeniul liberalizării preţurilor energiei, iar statul român trebuie să prioritizeze cheltuielile având în vedere întreruperea rambursărilor pentru câteva programe finanţate din fonduri europene.

Autorităţile trebuie să rămână atente şi să continue consolidarea sistemului financiar, iar intervenţiile în sprijinul leului ar trebui să fie limitate la stabilizarea volatilităţii ratei de schimb‘, a conchis oficialul FMI.

La finalul celei de-a şasea misiuni de evaluare a economiei româneşti, în 14 august, şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a arătat că aprobarea evaluării acordului preventiv de către board-ul instituţiei financiare internaţionale este condiţionată de patru acţiuni prealabile, care vizează reducerea arieratelor, creşterea preţului gazelor naturale, lansarea licitaţiei publice pentru 15% din acţiunile Transgaz şi privatizarea Oltchim.

În ceea ce priveşte reducerea arieratelor, la începutul acestei luni Guvernul a parcurs în primă lectură un proiect de Ordonanţă de Urgenţă potrivit căruia ordonatorii de credite care înregistrează arierate trebuie să reducă în fiecare lună stocul acestora cu câte 5%, respectiv 3% faţă de luna anterioară. Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, interzicerea angajării de noi cheltuieli în cazul în care nu sunt achitate plăţile restante. Ordonatorii de credite au obligaţia ca în execuţie să asigure achitarea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, precum şi plăţi restante înregistrate în cursul anului curent.

Referitor la licitaţia pentru Transgaz, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a arătat, recent, că oferta secundară de vânzare de acţiuni ale companiei este foarte aproape de lansare însă nu poate anunţa o anumită dată calendaristică.

Cât priveşte privatizarea Oltchim, la sfârşitul săptămânii trecute Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD şi patronul OTV, a fost declarat adjudecatar al licitaţiei cu ofertă în plic pentru achiziţionarea a 54,8% din capitalul social al combinatului din Râmnicu Vâlcea, pentru care a oferit 203 milioane lei. Contractul de privatizare nu a fost, însă, semnat, iar avocaţii lui Dan Diaconescu susţin că sunt pregătiţi să negocieze, în continuare, pe marginea documentului şi că nu se grăbesc să semneze.

Singura condiţionalitate îndeplinită este cea referitoare la preţul gazelor naturale care s-a majorat cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

15 comentarii

BULA 29-09-2012 - 11:39

Suntem pe calea parcursa de Argentina, pana la falimentul total. Avem guvernanti corupti de FMI, care ne indatoreaza cat pot de mult, iar FMI ne impune sa dam tot din tara, gratis sau pe bani putini, respectiv sa ne taiem singuri craca de sub picioare (sa ne distrugem mijloacele de trai).

http://www.youtube.com/watch?v=LEzXln5kbuw

USL nu merita sa ne conduca. NEXAM VOTURI !

Huhu Ciu 29-09-2012 - 14:47

USL e de un milion de ori mai putin rau decit Basescu si PDL!

BULA 29-09-2012 - 19:42

PSD a vandut din tara mai mult decat PDL.
PDL era pe cale sa vanda, dar n-a mai apucat. Dupa mine, sunt toti niste securisti tradatori.

Huhu Ciu 29-09-2012 - 19:55

PDL a furat enorm de mult, da nu a vindut la fel de mult cit a furat, ENORM DE MULT A FURAT, PDL!!!!!!

Huhu Ciu 29-09-2012 - 19:56

NIMENI NU A FURAT LA FEL DE MULT CA PDL, NIMENI!!!!!!!!!!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-09-2012 - 20:47

URATA boala ,dementza ! Te contrazici chiar si la nivelul unei fraze ! Abtine-te ,frizezi penibilul!

NicNic 29-09-2012 - 21:01

FMI ar trebui sa ne dea si o trupa de incoruptibili sa supravegheze cite procente din sumele astea intra in conturile „consultantilor” care fac averi guvernantilor!

Huhu Ciu 30-09-2012 - 01:25

FMI=evrei, nu atepta nimic bun de la FMI!

Huhu Ciu 30-09-2012 - 01:34

Nu astepta nimic bun de la FMI!

jan dinu 29-09-2012 - 14:51

—- Titlu gresit —
FMI-ul ne mai da 15 F-16 care ofera romanilor mai multe roluri :
pe parcurs : —-sclavi siguri — la apus …!!!
JD-USA

Huhu Ciu 30-09-2012 - 01:36

Da, Basescu a reusit sa-i faca pe romani sclavi ai FMI!

briel 30-09-2012 - 02:24

Foarte bun filmul, Bula. Mersi.

Se merge inainte cu „The Project for the New American Century — is a non-profit educational organization dedicated to a few fundamental propositions: that American leadership is good both for America and for the world; and that such leadership requires military strength, diplomatic energy and commitment to moral principle.

http://www.newamericancentury.org/

Sa stiti ca mamona gatuie si pe USA.

Huhu Ciu 30-09-2012 - 04:34

Istoria se repeta, C. Saul Menem evreu, fost presedinte al Argentinei pe care a jefuit-o impreuna cu evreii lui, e doar un exemplu pentru ce se intimpla acum in multe tari care sint jefuite fara mila de evrei, inclusiv Romania!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult