Acasa BusinessFinante-Banci Grecia NU poate plati transa din iunie catre FMI

Grecia NU poate plati transa din iunie catre FMI

scris de A.P.
9 afisari

Grecia nu va plati transa din iunie catre Fondul Monetar International pentru ca nu are bani, a declarat duminica ministrul de interne elen.
greece-euro_datorie fmiCele patru plati catre FMI pentru luna iunie se ridica la 1,6 miliarde de euro, acesti bani nu vor fi platiti, nici nu exista ca sa poata fi platiti„, a spus Nikos Voutsis la o emisiune de weekend a postului Mega TV. Grecia ar trebui sa plateasca acesti bani in patru transe, in intervalul 5-19 iunie.
Pe de alta parte, un sondaj publicat duminica si citat de AFP releva ca majoritatea grecilor sustin guvernul partidului Syriza (stanga radicala) in negocierile cu creditorii tarii, dorind totusi un acord care sa permita tarii sa ramana in zona euro. Sondajul, realizat de institutul Public Issue pentru cotidianul proguvernamental Avgi, arata ca 54% dintre persoanele interogate aproba maniera in care guvernul poarta negocierile, in ciuda tensiunilor cu creditorii internationali.
In plus, 89% dintre respondenti se opun unor noi reduceri a pensiilor, iar 81% se declara impotriva concedierilor colective. Potrivit sondajului, 71% dintre greci sustin moneda comuna europeana, iar 68% estimeaza ca revenirea la moneda nationala, drahma, nu ar face decat sa agraveze situatia din tara.
Fondul Monetar International ramane flexibil in privinta negocierilor legate de datoriile Greciei si spera ca se va ajunge in curand la un acord intre Atena si creditorii sai internationali, transmite Reuters.
„Suntem flexibili. Suntem deschisi sa analizam toate optiunile. Dar trebuie sa insistam in atingerea obiectivelor programului de asistenta financiara”, le-a declarat joi reporterilor Gerry Rice, purtator de cuvant al FMI, potrivit Agerpres.
In total, Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro catre FMI in luna mai si aproape sapte miliarde de euro catre BCE pana in luna august si exista ingrijorari ca Guvernul de la Atena va rata aceste plati. Aceasta ar fi o situatie fara precedent, care ar putea pune sub semnul intrebarii apartenenta Greciei la zona euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult