Acasa BusinessFinante-Banci Grecia vinde participaţia deţinută la Piraeus Bank

Grecia vinde participaţia deţinută la Piraeus Bank

scris de A.P.
316 Afisari

Autorităţile de la Atena vor demara vânzarea participaţiei de 27% deţinută la Piraeus Bank prin intermediul Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), informează publicaţia elenă Kathimerini, citând surse Bloomberg.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei deţinea participaţii la primele patru bănci comerciale ale ţării, după ce a injectat aproximativ 50 de miliarde de euro pentru a le recapitaliza în perioada crizei financiare.

Guvernul a decis vânzarea participaţiei deţinute la Piraeus Bank ţinând cont de climatul pozitiv de investiţii şi de cererea ridicată din timpul procedurilor pregătitoare, care au indicat că investitorii sunt dispuşi să cumpere toate acţiunile care vor fi disponibile.

Perspectiva este sprijinită de profitabilitatea ridicată raportată de bancă săptămâna trecută. În perioada 2024-2026, Piraeus Bank are ca obiectiv profituri de un miliard de euro pe an.

Oferta publică va începe probabil luni, 4 martie, şi ar urma să se încheie în prima săptămână din aprilie. Vor fi alocate acţiuni atât pentru investitorii privaţi, cât şi pentru cei instituţionali, un model care a avut succes în cazul vânzării acţiunilor National Bank (NBG).

Intervalul de preţ pentru acţiuni ar urma să fie stabilit în weekend-ul de dinaintea începerii IPO (Oferta Publică Iniţială) şi, la fel ca în cazul NBG, va fi acordat probabil un discount faţă de preţul de la închiderea şedinţei bursiere de vineri, 1 martie.

Prin această tranzacţie, Grecia continuă planul său de a vinde participaţiile pe care le deţine la băncile comerciale greceşti până la finele lui 2025. Începând din luna septembrie, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a vândut acţiuni la Eurobank Ergasias Services and Holdings SA şi Alpha Bank.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS