Acasa BusinessFinante-Banci Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi-a făcut public salariul

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi-a făcut public salariul

scris de M S
10 afisari

Guvernatorul BNR Mugur Isăescu şi-a dezvăluit joi salariul pe care îl primeşte.

mugur isarescu inflatie bnrGuvernatorul BNR Mugur Isăescu şi-a dezvăluit joi salariul pe care îl primeşte, echivalentul a 13.601 euro.

Isărescu a precizat că nu primeşte pensie. Precizările au fost făcute în contextul apariţiei în spaţiul public al unor informaţii confom cărora Isărescu ar cumula din salariu, bonusuri şi pensie un venit de circa 40.000 de euro.

Salariul de guvernator este de 9.495 de euro net lunar, plus indemnizația de conducere de 4105 euro. În total, 13.601 euro”, a anunțat Mugur Isărescu

Mugur Isărescu a luat decizia de a publica venitul după ce a fost acuzat de economistul Lucian Isar că a ieşit la pensie în anul 2014 însă deține în continuare funcția de șef al Băncii Centrale a României.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. „Da, s-a pensionat când a împlinit 65 de ani” a spus Suciu. Totuşi, purtătorul de cuvânt al BNR a precizat că „guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu și-a depus dosarul de pensie, deși putea să o facă din 2014. Prin urmare în acest moment nu încasează nici un fel de pensie”.

De altfel, astăzi, Mugur Isărescu a confirmat că nu a depus cerere de pensionare și că a continuat ca guvernator pe baza mandatului de la Parlament. „Nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit și prin urmare nu am încasat pensie. Nu s-a cumulat pensia cu salariul”, a precizat el.

Lucia Isar susținea că Mugur Isărescu ar cumula în acest moment şi pensia şi salariul. Economistul afirma că, din cumulul pensiei cu salariul şi cu alte venituri obţinute în calitate de guvernator al BNR, Mugur Isărescu ar încasa lunar circa 40.000 de euro.

Referitor la faptul că salariul guvernatorului nu apare în declaraţia de avere, oficialii BNR spun că acest lucru este legal. Agenţia Naţională de Integritate cunoaşte veniturile Guvernatorului şi primeşte fişele completate cu toate veniturile dar BNR are dreptul să nu le facă publice „ca urmare a unei prevederi din tratatul de aderare la Uniunea Europeană, care conferă anumite drepturi de independenţă.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult