Acasa BusinessFinante-Banci Harta restanțelor la credite bancare

Harta restanțelor la credite bancare

scris de Doru Dragomir
4 afisari

După ce au atins un maxim istoric în luna aprilie, de 33,4 miliarde lei, restanțele la credite au înregistrat o scădere vertiginoasă în următoarele cinci luni, exclusiv pe fondul curățării accelerate a bilanțurilor de către bănci, sub presiunea BNR, astfel că la finalul lunii septembrie restanțele se situau la 27,2 miliarde lei. În ciuda vânzării masive de credite neperformante de către bănci, ponderea restanțelor încă depășește 20% din total credite în unele județe. Vezi care sunt județele cu cea mai mare povară a restanțelor.

restante banci romaniPotrivit datelor BNR, soldul creditelor bancare acordate populației și firmelor era de 214,91 miliarde lei la finele trimestrului 3 (luna septembrie), în timp ce restanțele la credite se situau la 27,2 miliarde lei. Așadar, ponderea restanțelor era de 12,7% din total credite.

Comparativ cu luna aprilie, când totalul creditelor se situa la 219,83 miliarde lei, iar cel la restanțelor la 33,4 miliarde lei (pondere de 15,2%), observăm o scădere puternică a nivelului restanțelor, cu 6,2 miliarde lei, mai rapidă decât a soldului creditelor (cu 4,9 miliarde lei).

Cum calitatea rambursării creditelor nu a avut nici un motiv de îmbunătățire în ultima perioadă, înseamnă că soldul restanțelor nu a putut scădea decât prin scoaterea în afara bilanțului a unor credite neperformante de cel puțin 6,2 miliarde lei.

Privind din perspectiva destinației creditelor, scăderea soldului total al creditelor cu 4,9 miliarde lei, din aprilie până în septembrie, a venit în proporție de trei sferturi din componenta creditelor pentru companii, pentru care soldul a scăzut cu 3,7 miliarde lei, în timp ce stocul creditelor pentru populație a coborât cu 1,37 miliarde lei, iar cel al creditelor cu altă destinație a avansat cu 0,14 miliarde lei.

Făcând o extrapolare, cel mai probabil, trei sferturi din creditele neperformante de peste 6,2 miliarde lei scoase din bilanț de către bănci au fost credite acordate companiilor, și doar un sfert au fost credite acordate populației.

Potrivit calculelor Econtext, în perioada aprilie-septembrie, băncile au eliminat din bilanț circa 4% din creditele brute acordate companiilor și 1,5% din creditele acordate populației.

La finele lunii septembrie, soldul creditelor acordate populației ajunsese la 101,4 miliarde lei, în timp ce stocul împrumuturilor acordate firmelor se situa la 109,65 miliarde lei.
“Campioni” pentru restanțele la credite

După marea curățarea a bilanțurilor și vânzarea de credite neperformante, județul cu cea mai mare rată a restanțelor a ajuns Sălaj, unde restanțele la credite cumulează aproape un sfert din total (24,7%), în condițiile în care media pe țară este de 12,7%.

O pondere de peste 20% pentru restanțele la credite mai întâlnim în Giurgiu (22%) și în Vâlcea (21,3%), fiind urmate de Mehedinți (19,4%) și Bistrița-Năsăud (19%).

La popul opus, cei mai bun-platnici sunt în Gorj, unde ponderea restanțelor în total credite este de doar 4,7%, de 2,7 ori mai mică decât media pe țară. De asemenea, o rată scăzută a restanțelor mai întâlnim în Dâmbovița (7,2%), Olt (8,3%), Dolj (8,9%) și Mureș (9,1%).

Harta-Restantele-la-credite“Campionii” restanțelor la creditele în lei

În ceea ce privește creditarea în lei, cele mai ridicate rate ale restanțelor se înregistrează în Sălaj (23,8%), Giurgiu (23,6%), Sibiu (22,1%), Vâlcea (21,3%), Bistrița-Năsăud (19,9%) și Mehedinți (19,8%), comparativ cu o medie de 12% la nivel național. Valoarea creditelor în lei a ajuns la 92,25 miliarde lei, în timp ce nivelul restanțelor la 11,06 miliarde lei.

De partea cealaltă, cele mai mici ponderi ale restanțelor se consemnează în Gorj (4,8%), Mureș (6,6%), Dolj (6,8%), București (8,9%), Bacău (9%) și Buzău (9,1%).

“Campionii” restanțelor la creditele în valută

Pe partea împrumuturilor în valută, soldul a ajuns la 112,66 miliarde lei, iar restanțele la 16,15 miliarde lei, respectiv o pondere de 13,2%.

Cele mai înalte ponderi ale restanțelor la valută se înregistrează în Sălaj (25,5%), Vâlcea (21,3%), Galați (20,7%), Hunedoara (19,8%) și Mehedinți (19,8%).

Totodată, cei mai bun-platnici pe creditele în valută sunt în Dâmbovița, unde ponderea restanțelor este de doar 3,7%, și în Gorj (4,2%). Rate scăzute ale restanțelor mai întâlnim în Teleorman (5,8%), Călărași (5,9%), Olt (5,9%) și Tulcea (6,3%).

Bucureștenii – mai buni la plata creditelor decât media

Pentru București, soldul creditelor se situează la 83,18 miliarde lei, în timp ce restanțele la 9,3 miliarde lei, ceea ce este echivalent cu o pondere de 11,2%, față de o medie de 12,7% la nivel național.

Defalcat, rata restanțelor pentru împrumuturile în lei este de 8,9%, față de o medie de 12%, în vreme ce ponderea restanțelor la creditele în valută este de 12,3%, comparativ cu 13,2% la nivel național

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult