Acasa BusinessFinante-Banci În ce condiţii împrumută România un miliard de euro de la BIRD

În ce condiţii împrumută România un miliard de euro de la BIRD

scris de Mihaela Popescu TAULET
5 afisari

România împrumută un miliard de euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru politici de dezvoltare, cu opţiune de amânare a tragerii, creditul extern urmând să fie adăugat rezervei trezoreriei statului (buffer), potrivit unui comunicat transmis marţi de Ministerul Finanţelor Publice.

Acordul de împrumut a fost semnat, marţi, de viceprim-ministrul şi ministru al Finanţelor Publice Florin Georgescu şi de directorul de ţară al biroului Băncii Mondiale din România, Francois Rantrua.  Ministerul Finanţelor precizează că nu intenţionează să utilizeze suma împrumutată, deoarece soldul în valută al trezoreriei este la nivelul convenit cu instituţiile internaţionale, împrumutul fiind un instrument de tip preventiv.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de 12 de ani, din care 11,5 ani perioadă de graţie, la o dobândă egală cu dobânda: EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă aplicabilă la data tragerii de 0,60%, conform ultimei comunicări a BIRD (ceea ce, în prezent reprezintă circa 1,11%), plătibilă semianual. Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă (rambursare tip bullet) pe data de 1 februarie 2024. Banca mai percepe un comision iniţial de 0,25% aplicat la suma împrumutului plătibil după intrarea în efectivitate a acordului de împrumut, şi un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% pe an aplicat la suma netrasă din împrumut şi plătibil semianual, până la tragerea sumelor împrumutului.

Împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de facilitare a accesului României pe pieţele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pieţelor financiare internaţionale, potrivit MFP.

Acordul semnat marţi urmează recentei tranzacţii de succes efectuate pe 4 septembrie 2012 de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa externă de capital, prin care s-au atras 750 milioane euro.  Conform specificului, accesarea împrumutului este condiţionată de îndeplinirea unor acţiuni care cuprind o serie de măsuri de reformă în sectoarele finanţelor publice, administrare fiscală, energie şi sănătate, similare cu cele agreate în cadrul pachetului de asistenţă financiară de tip preventiv încheiat cu CE, FMI şi BM, dintre care cea mai mare parte sunt îndeplinite, potrivit MFP.

2 comentarii

BULA 11-09-2012 - 17:19

Ne imprumutam ca sa dam dobanda degeaba la camatari si ca sa jucam dupa aia tontoroiul dupa cum ne canta ei, sa le vindem pe ZERO lei tot ce a ramas nevandut.

Mache 11-09-2012 - 20:08

Bula,

Cum adica „Ne imrpumutam”?!?! Tu nu te imprumuti nimic si oricum nu platesti nimic. Tu esti doar un parazit care inghite pomeni nerambursabile. Ce te tot agiti?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult