Acasa BusinessFinante-Banci În scurtul mandat la finanțe, Florin Cîțu desemnat premier a reușit să împrumute bani cu dobânzi negative

În scurtul mandat la finanțe, Florin Cîțu desemnat premier a reușit să împrumute bani cu dobânzi negative

scris de C.S.
284 afisari

Statul va returna mai puțin decât a împrumutat

Președintele Klaus Iohannis l-a numit miercuri, seara, premier pe Florin Cîțu. Decizia a fost luată după patru ore de consultari cu liderii partidelor parlamentare. Florin Cîțu este fostul ministru al Finanțelor in Guvernul Orban, demis ca urmare a moțiunii de cenzură inițiată de PSD.

„După consultări am decis deja să fac o desemnare pentru a mișca lucrurile așa încât să nu ne blocăm politic. Astăzi am decis să desemnez pentru poziția de prim-minsitru pe domnul Vasile Florin Cîțu, care se va prezenta cred, curând, în fața Parlamentului cu o echipă și un program de guvernare”, a anunțat președintele Klauz Iohannis. Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniştrii propuşi şi să dea vot de învestitură.

“Guvernul Orban a avut o agendă reformatoare. Acest lucru nu a fost dorit de PSD”

Klaus Iohannis a făcut o trecere în revistă a principalelor momente care au dus la necesitatea desemnării unui nou premier : „Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns, iar, la consultări și desemnări. PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile stricate. Guvernul Orban a avut o agendă reformatoare. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de guvernul Orban. PSD a reușit să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură în Parlament. Apoi am desemnat un prim-ministru și PSD a început să tergiverseze lucrurile în Parlament.”

„Vreau să îi mulțumesc domnului președinte Klaus Iohannis, să-i mulțumesc domnului Orban. Este o propunere care mă onorează și mă încarcă de responabilitate. Voi avea discuții cu partenerii parlamentari pentru constituirea unei majorități. Desemnarea mea este o garanţie a continuităţii în guvernarea PNL, dar şi a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României. În cel mai scurt timp voi înainta Parlamentului lista cu miniștri și a programului de guvernare și sper că de data aceasta PSD nu va mai tergiversa calendarul”, a spus Florin Cîțu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Ludovic Orban : Voi fi alaturi de premierul desemnat Cîțu

„Salut decizia președintelui României de desemnare pentru funcția de premier a colegului meu de partid de și de guvern. Este o decizie extrem de importantă, care are ca obiectiv deblocarea situației care este creată artificial de PSD și de prelungirile sale instituționale. Decizia președintelui este conformă cu voința PNL. Eu și colegii mei vom susține această propunere. Voi fi alături de premierul desemnat Florin Cîțu în toți pașii următori pe care îi vom derula, stabilirea listei membrilor guvernului, finalizarea programului de guvernare. Eu și colegii mei vom fi implicați în toate discuțiile pentru încercarea de obținere a unei majorități parlamentare”, a spus și Ludovic Orban.

„Perfomanțele lui sunt clare și limpezi, într-un timp record, a avut capacitatea de a realiza o rectificare bugetară, de a așeza finanțele publice pe principiile de legalitate, de respectare a contractelor și de sustenabilitate. A reușit, fiind principalul merit al domniei sale, să ne facă să ne ținem de cuvânt față de români prin a da României bugetul pe 2020 la începutul anului, așa cum este normal în orice țară democratică. Florin Cîțu va fi susținut de mine, de toți colegii mei și reprezintă o garanție că guvernarea PNL se va desfășura pe aceleași coordonante. Repararea dezastrului provocat de guvernările iresponsabile ale PSD, o puternică componentă în actul de guvernare al liberalismului, o orientare stategică anti-PSD și asigurarea unei creșteri economice sustenabile”, a mai spus Orban, fără să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Vicepremierul interimar, Raluca Turcan, susține că noul premier Florin Cîțu poate depesediza România și va reuși să deblocheze proiecte economice importate pentru români.

“PNL susține propunerea Președintelui și va purta negocieri cu parlamentarii din opoziție pentru a face o majoritate. Vom prezenta în foarte scurt timp Parlamentului lista Guvernului și programul de guvernare. Guvernul liberal merge mai departe. Indiferent ce se va întâmpla în Parlament, România are Guvern și este guvernată. Vom continua să facem proiecte bune pentru români și vom susține în Parlament un program de guvernare îndrăzneț”, a declarat Turcan.

 

  România s-a împrumutat pentru prima dată cu dobânzi negative

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, joi, 27 februarie, 150 de milioane de euro de la bănci la o dobândă de – 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduală la 5 de luni. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar băncile au transmis oferte în sumă de 229,1 milioane de euro.

„Azi avem o veste bună, o veste istorică pentru România. Azi, pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat cu dobânzi negative în euro, aşa cum fac alte ţări dezvoltate, ceea ce arată foarte clar un semn din partea investitorilor că tot ce am făcut până acum este apreciat şi ceea ce am spus că vom face în continuare este apreciat. Investitorii au încredere în România”, declara Florin Cîţu, în calitate de ministru interimar al Finanțelor, în ședință de Guvern. Acesta a explicat că prin dobânzi negative povara împrumuturilor nu mai este „aruncată” pe generaţiile viitoare, iar România dă înapoi mai puţini bani decât a luat.

„România se împrumută la dobânzi negative în euro. Este o performanţă istorică. Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că, dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani. Nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generaţiile viitoare, le dăm înapoi mai puţini bani. Acest lucru îl făceau ţări cu rating mai mare decât România. Noi am reuşit, cu guvern interimar, cu situaţia din România, am reuşit să ne împrumutăm la dobânzi negative, ceea ce este o performanţă istorică”,  explica Florin Cîţu.

 

 

 

3 comentarii

neacsum 01-03-2020 - 07:55

Da, dar pe ce suma si ce perioada? In conditiile astea, ar fi reusit oricine.A FOST DE FAPT O MANA DE AJUTOR DE IMAGINE DATA DE PRIETENII DIN PPE, LA CARE FRAIERII SA PUNA BOTUL. DESPRE CEILALTI BANI IMPRUMUTATI IN CONDITII UMILITOARE DE CE NU SPUNE ? Iei miliarde in conditii inrobitoare, apoi te lauzi ca ai luat 10 euro cu dobanda negativa pe o perioada de o luna si te-ai scos la imagine Asa se prosteste lumea. .

balicrator 01-03-2020 - 14:03

Citu a reusit un singur lucru in scurtul, dar „saracul” sau mandat, sa devina un viitor condamnat la puscarie pe viata pentru tradare de tara, alaturindu-se colegilor de partid, guvern si mai ales PPE :Basescu, Ionanis, Orban, etc.

neacsum 01-03-2020 - 23:09

Ei, asta nu se va intampla, pentru ca ar trebui arestati toti ministrii din 89 incoace.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult