Acasa BusinessFinante-Banci În următoarele 72 de ore se decide soarta zonei euro: capătul crizei sau uraganul financiar

În următoarele 72 de ore se decide soarta zonei euro: capătul crizei sau uraganul financiar

scris de Mihaela Popescu TAULET
4 afisari

Liderii europeni s-au întâlnit ieri la Bruxelles pentru a dezbate soluţiile cu ajutorul cărora să pună capăt crizei care mătură continentul de doi ani de zile, dar au lăsat luarea unor decizii concrete pentru o întâlnire ce va avea loc miercuri.

Dacă nici atunci nu vor fi luate măsuri convingătoare, investitorii, care aşteaptă de un timp îndelungat ca elita politică europeană să se pună de acord în ceea ce priveşte soluţionarea crizei, ar putea ieşi în număr mare din Europa, agravând şi mai mult problemele băncilor şi ale economiilor şi aşa şubrezite.

Pe agenda liderilor s-au aflat trei subiecte im­por­­tante: cum poate fi majorat fondul EFSF, plasa de siguranţă a Europei, fără a pune pre­siune asupra finanţelor publice ale ţărilor de pe continent, cât din datoria Greciei va fi ştear­să şi cu câte miliarde de euro vor fi recapitalizate băn­cile de pe continent, îngenuncheate de expunerea faţă de datoriile suverane. În ceea ce priveşte fondul EFSF, politicienii aveau de ales între două soluţii. Prima dintre ele este menţinerea Fon­dului European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) şi unirea acestuia cu Mecanismul European pentru Sta­bi­litate (ESM), noua entitate urmând să aibă o capacitate de creditare de 940 de miliarde de euro.

EFSF, cu resurse de 440 mld. euro, a fost creat anul tre­cut ca soluţie temporară până la elaborarea cadrului legal care să permită introducerea Mecanismului Euro­pean de Stabilitate, un fond de „bailout” permanent al zonei euro, cu resurse de 500 mld. euro. EFSF a consumat deja, prin plăţi sau alocări, 160 mld. euro din fondurile de care dispune, în principal pe împrumuturi către Grecia, Portugalia şi Irlanda.

1 comentariu

BULA 24-10-2011 - 13:07

Multi nu inteleg ca „s-a schimbat filmul” si cred ca acum ruleaza pe ecrane tot filmul de saptamana trecuta (normal se schimba joia). Ce a fost nu va mai fi. China a preluat productia de bunuri materiale si europenii si americanii traiesc din servicii (bisnita, etc).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult