Acasa BusinessFinante-Banci Inflaţia va rămâne la două cifre în 2023, susţin analiştii CFA România

Inflaţia va rămâne la două cifre în 2023, susţin analiştii CFA România

scris de Misu Andrei
72 Afisari

Analiştii CFA România consideră că inflaţia va rămâne la un nivel de  două cifre până la finalul acestui an, anticipaţiile acestora indicând o rată de 10,27%, în coborâre de la 16,37% în 2022.

 

Pentru evoluţia Produsului Intern Brut, analiştii estimează o încetinire a creşterii la 3,8% în 2023, faţă de 5,9% în anul precedent, în timp ce deficitul bugetar se va reduce la 5,5% din PIB, de la 6,7% în 2022. Cursul euro/leu va urca la 5,0636 lei, iar ROBOR la 3 luni la 7,33%.

,,În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0080 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0636 lei pentru un euro„, arată reprezentanţii CFA România.Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei a crescut cu 4,2 puncte, la valoarea de 37,9 puncte, situaţie datorată, pe de o parte, majorării cu 1,3 puncte a componentei de condiţii curente iar, pe de altă parte, creşterii cu 5,6 puncte, a componentei de anticipaţii.,,Indicatorul de Încredere a crescut în luna decembrie pe fondul veştilor bune cu privire la reducerea ratei inflaţiei venite din economiile dezvoltate şi implicit a unor anticipaţii de majorări mai puţin agresive ale ratelor de dobândă pentru principalele monede (USD şi EUR). Şi in România inflaţia probabil a atins valoarea maximă în ultimul trimestru al anului 2022 şi intră pe un trend descendent. Însă, conform anticipaţiilor participanţilor la sondaj, va rămâne exprimată în două cifre pe tot parcursul anului 2023„, a precizat Adrian Codârlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii şi la anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia are 250 de membri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS