Acasa BusinessFinante-Banci Isărescu: Avem o oportunitate să reclădim piaţa de capital

Isărescu: Avem o oportunitate să reclădim piaţa de capital

scris de B.C.R
6 afisari

România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa, în timp ce, la ora actuală, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a ţării o reprezintă piaţa de capital, fără să fie neglijată absorbţia de fonduri europene, a declarat, joi, într-o conferinţă pe teme economice, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României /BNR/.

Mugur Isarescu despre cum va creste economia

Isărescu: Avem o fereastră mare de oportunitate să reclădim piaţa de capital

România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa. După opt ani de creştere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piaţă, poate a fost un pic accentuat. După inundaţia de bani, am evitat ieşiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit.

Un delta negativ de 10% din PIB este greu de suportat. Intrările de capital s-au mişcorat de şapte ori între 2010 şi 2011. Această variaţie ne-a creat probleme. Am avut şi marea dezamăgire să constatăm că acest delta negativ nu a fost deloc compensat, prin gradul de absorbţie a fondurilor europene. Sperăm ca, anul acesta, să aducă ceva mai multe fonduri europene, dar în acest condiţii, la nivel macroeconomic, avem nevoie de o alternativă’, a afirmat Isărescu, potrivit Agerpres.
Oficialul BNR a adăugat că la nivel macroeconomic un lucru important este reprezentat de finanţarea prin bursă, considerată ‘o fereastră mare de oportunitate’. ‘La nivel macro este important să spunem că avem nevoie de finanţare prin bursă. Vă reamintesc că, ulterior declanşării crizei financiare mondiale, fluxul intrărilor de capital din România s-a diminuat foarte mult. Această alternativă pare să fie piaţa de capital din România, dat fiind şi situaţia de pe plan extern. Nu pledez aici pentru o mişcare brutală în sus, dar de multe ori a te grăbi încet este o treabă bună. Avem o fereastră mare de oportunitate să reclădim, în adevăratul sens al cuvântului, piaţa de capital din România’, a explicat guvernatorul BNR. a, pentru că vor trebui să dea socoteală, a afirmat Mugur Isărescu.
‘Cine sunt aceste companii /de stat, n.r./, ce potenţial de profit au, cine asigură managementul acestora? Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de curiozitate, ci vor avea un rol extrem de important în dezvoltarea economiei româneşti pe principii sănătoase. Aceste companii vor trebui să dea seama. Este un mare pas înainte în maniera în care vor funcţiona întreprinderile de stat. Problema este ca ele să aibă şi responsabilitate publică, aşa cum unele au deja’, a spus Isărescu cu privire la listarea la bursă a companiilor de stat.

3 comentarii

Ciu Huhu 23-02-2012 - 15:22

In, prin companiile de stat se fura enorm de mult datorita echipei de mari hoti basisti a lui Basescu!

Dorin C. 23-02-2012 - 20:09

Oare carui fapt se datoreaza ca acest om continua sa fie guvernatorul Bancii Nationale de foarte multi ani? Oare job-ul sau e asemanator cu cel al liderului din Coreea de Nord?

Ciu Huhu 23-02-2012 - 21:53

Se datoreaza faptului ca Isarescu-i evreu, de aceea e tinut in functie multi ani, de Mafia bancar-financiara evreiasca, internationala.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult