Acasa BusinessFinante-Banci Jumătate din bancnotele euro false aflate în circulaţie, produse în Italia

Jumătate din bancnotele euro false aflate în circulaţie, produse în Italia

scris de Stefan Galai
3 afisari

Aproape jumătate dintre bancnotele euro false aflate în circulaţie au fost produse în zona localităţii italiene Giugliano, un fief al organizaţiei mafiote Camorra.

euroPeste un miliard de euro falşi au fost astfel emişi printr-o reţea ale cărei ramificaţii în Africa şi în America Latină încep să ameninţe stabilitatea monedei unice europene, scrie cotidianul italian La Repubblica, preluat de Presseurop, informează Agerpres.

Pe o rază de 20 de kilometri în jurul localităţii Giugliano se află cea mai mare concentraţie de tipografii de bani falşi din Europa. Mai mult de jumătate dintre bancnotele şi monedele contrafăcute care circulă în cele 17 state membre ale zonei euro sunt produse în acestă zonă.

Începând din anul 2002, de când a fost introdusă moneda euro, din Europa au fost retrase 5,5 milioane de bancnote false, valoarea potenţială fiind de aproximativ 400 de milioane de euro. Totuşi, conform unor estimări, bancnotele false care scapă verificarilor sunt de trei-patru ori mai multe.

Cele mai multe bancnote false ajung în nordul Africii, în Colombia, în Orientul Mijlociu.

Ceea ce ameninţă integritatea monedei unice europene este calitatea banilor tipăriţi în tipografii ilicite şi nu cantitatea de banconte false.

Franţa şi Spania urmează imediat după Italia în clasamentul banilor falşi. Euro falşi se produc şi în Bulgaria, în zonele rurale din sud şi la periferia Sofiei.

În Turcia, România şi Albania nu se produc bani falşi. Totuşi, grupurile din cele trei ţări se ocupă de distribuire, deplasându-se între Napoli şi Sofia pentru a se aproviziona.

Potrivit ministrului bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, „falsificarea banilor devine o preocupare majoră pentru siguranţa financiară a zonei euro, deoarece bancnotele false inundă piaţa şi pentru că pedepsele pentru falsificatori nu sunt suficient de severe”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS