Acasa BusinessFinante-Banci Leul românesc, campion la depreciere

Leul românesc, campion la depreciere

scris de Doru Dragomir
6 afisari

Mai multi lideri ai Romaniei, in frunte cu premierul Victor Ponta, au declarat ca deprecierea recenta a monedei nationale a survenit exclusiv pe filiera externa, ca urmare, in principal, a tensiunilor din Grecia.

leuMai mult, se afirma ca toate monedele emergente au suferit profund de pe urma acestei situatii. Pe de alta parte, exista voci care spun ca deprecierea leului are ca fundament faptul ca actualul guvern pare sa fi renuntat la reforme si la rigoare bugetara.

Cauze

Intrebarea evidenta este urmatoarea: cine are dreptate? Care sunt cauzele care au dus la slabirea leului din ultima perioada? Daca aceste cauze tin de noi, poate le putem indrepta. Dar mai intai trebuie sa aflam care sunt aceste cauze. Pentru a afla acest raspuns, Econtext a comparat evolutia unui numar de zece monede emergente din tarile din jurul Romaniei. Si am analizat evolutia din ultima luna (24 aprilie – 24 mai). Evident, am inclus si leul nostru. Datele provin de la bancile centrale din tarile de unde provin aceste valute.

Monede emergente

Dupa cum spuneam anterior, am analizat evolutia unui numar de zece valute emergente din jurul Romaniei. Printre cele zece am inclus si leul romanesc. In total, avem urmatoarele valute: leul romanesc, zlotul polonez, dinarul sarbesc, rubla rusa, coroana ceha, forintul ungar, kuna croata, lira turca, leul moldovenesc si hrivna ucrainiana. Am omis leva bulgara deoarece ea este conectata la euro. Practic, euro s-a intarit fata de sapte din aceste valute si s-a depreciat fata de trei. Altfel spus, sapte monede s-au depreciat fata de euro. Iar trei au crecut (leul moldovenesc, hrivna ucrainiana si lira turca). Pe ansamblu, avem de-a face cu evolutii diferite, ceea ce arata ca presiunile externe nu au fost decisive asupra acestor valute. Cu alte cuvinte, a contat si activitatea interna, activitatea autoritatilor din fiecare tara.

Printre primele la depreciere

Din nefericire, leul romanesc se afla in primele pozitii la depreciere. Euro a crescut cel mai mult fata de zlotul polonez, iar fata de dinarul sarbesc si de leul romanesc. Da, leul romanesc este pe locul trei in acest top al deprecierilor. Dintre cele zece monede emergente, leul nostru s-a plasat pe a treia pozitie la depreciere. In doar o luna! Dar iata aici cum au evoluat toate cele zece monede: ce valori au inregistrat in decurs de o luna:


4 comentarii

ValVerde 25-05-2012 - 15:34

Ce dracu veniti si voi cu analize din astea sterile !
Puneti si voi de o conspiratie, ceva…occidentu’, americanii, evreii.
Nu stiti sa va vindeti marfa.

Auzi la ei:
„deprecierea leului are ca fundament faptul ca actualul guvern pare sa fi renuntat la reforme si la rigoare bugetara.”

Ma da’ pampalai mai sinteti cind stie toata lumea ca FMI si Banca Modiala umbla sa ne fure industira aia cit a mai ramas, si minereurile si autostrazile, km cu km.

Bulaaaa!!!! ia explica-le tu mai guritza !

Pribeagul 25-05-2012 - 19:15

Evolutie curs lei/euro:
30.09.2011 – 4.3533
30.12.2011 – 4.3197
30.03.2012 – 4.3791
25.05.2012 – 4.4646

Devalorizare: 30.09.2011/30.052012 – 4.4646/4.3533×100=2.56%

In conditiile in care am avut o instabilitate politica (al 3-lea guvern) , nu-i chiar rau.

Si nu-i rau pentru ca inca leul este subevaluat. In conditii normale, se va stabili un nou palier, undeva la 4.4 – 4.6 lei/euro.

Important pentru evolutia cursului este modul de manifestare a noului Guvern. Sper ca guristii din Guvern sa mai inceteze cu repararea nedreptatilor (ce a fost de reparat s-a reparat) si „reperarea onoarei”, sa fredoneze alta melodie, daca nu-si gasesc ceva util de facut sa… nu faca nimic. Prostii harnici, cu haenicia lor, pot face dezastre. 🙂

ValVerde 25-05-2012 - 19:49

In general e adevarat ce spui.
Dar problema nu zace in numerele reci, ci in cit de fierbinte a fost caderea in numai trei saptamini.

Viorica Ianc 27-05-2012 - 17:45

Leul se apreciaza din iulie pana pe la sfarsitul lui august ! Ca de obicei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult