Acasa BusinessFinante-Banci Limită de 2.000 lei la plăţile cu numerar între persoanele juridice

Limită de 2.000 lei la plăţile cu numerar între persoanele juridice

scris de Mihaela Popescu TAULET
10 afisari

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei în prezent plăţile cu numerar între persoanele juridice, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat în minister.

„Există din ’96 Ordonanţa de Guvern nr. 15 care a fost modificată de-a lungul timpului care stabilea diverse obligaţii legate de plata prin bancă între companii. Avem în acest moment o obligativitate a societăţilor comerciale de a nu face plăţi în numerar mai mari de 10.000 lei pe zi şi mai mari de 5.000 lei către un agent agent economic cu o singură excepţie, anume a operatorilor de cash&carry. Se intenţionează ca, în această zonă a relaţiilor între comercianţi, la acest moment, să fie redus acest plafon care în prezent este de 10.000 lei la o limită de 2.000 de lei pentru a stimula şi a împinge agenţii economici să facă plăţi între ei prin sisteme bancare şi o extindere a zonei de aplicare a acestei limitări de la persoană juridică la persoană juridică la comercianţi, în general. Pe proiectul de ordonanţă pe care îl avem în vedere sunt supuse acestei reglementări nu doar plăţile către persoane juridice ci şi plăţi între persoane juridice şi persoane fizice autorizate, persoane care desfăşoară activităţi comerciale, în general”, a spus Manolescu.
Potrivit acestuia, o altă intenţie este de a încerca să limiteze, prin acest act normativ, şi plăţile pe care persoanele juridice le fac către persoane fizice, în general, pentru rambursări de împrumuturi pentru plăţi de dividende, cesiuni de drepturi de creanţe şi aşa mai departe, „tot la acest plafon de 2.000 lei pe numerar, urmând ca restul plăţilor să fie făcute prin instrumente bancare”.

„O astfel de măsură are la bază şi raţiuni de natura descurajării evaziunii fiscale pentru că numerarul în sine creează potenţial de evaziune fiscală şi probleme în urmărire şi în administrare. Sperăm ca aceste măsuri să fie aplicabile într-un timp cât mai scurt. (…) În România populaţia rurală este într-o pondere de aproximativ 50%. Sunt judeţe în ţară cu populaţie rurală de 60 – 70%. Gradul de cultură bancară şi gradul de disponibilitate a populaţiei de a folosi carduri bancare care sunt poate cel mai la îndemână substitut de numerar nu este unul care să fie încurajator şi care să permită, cel puţin în acest moment, şi României să ia decizii în această direcţie”, a explicat oficialul MFP.

3 comentarii

BADOI DANIEL 26-03-2013 - 17:59

In 1996 , ”liberalul” Decebal Traian Remes , s-a gandit ca ar fi bine ca bancile sa spolieze cu totul IMM -urile , si a introdus aceasta aberatie care obliga firmele sa faca plati prin banca , DECI SA PLATEASCA COMISIOANE URIASE pentru fiecare operatiune . Azi alti ”liberali” de bine se gandesc sa distruga cu totul tot ce a mai ramas din bietele IMM-uri , si sa le oblige sa ingrase bancile prin aceleasi masuri criminale ! Decebal Traian Remes e cu un pas in PUSCARIE ! IMM-urile gafaie in continuare si ”liberalii” de bine , vor sa le extermine cu totul ! EVAZIUNEA FISCALA NU ESTE LA SUPRAFATA , EVAZIUNEA ESTE IN INTRGIME IN SUBTERAN , EA NU ARE LEGATURA CU FIRMELE CARE FUNCTIONEAZA LEGAL CI CU AFACERILE MURDARE ILEGALE LA CARE DE MULTE ORI OFICIALITATILE SUNT PARAVAN !!!!

salut 26-03-2013 - 18:09

E vorba despre controlul pop_ulatiilor mon ami. Uite, fara sa gresesc, eu, in momentul asta am mai mult de $ 20,000 in buzunar. Daca, din greseala sau altcumva se strica sistemul cititoarelor de carduri, nu pot sa-mi cumpar nici macar o inghetata cu banii astia.

Dinu 26-03-2013 - 20:23

Este politica impusa de organismele internationale financiare de a da papica bancilor, astfel sa ia si mai multe comisioane de la toata lumea. Ce sa spun mare era evaziunea la 10.000 de lei. Evaziunea e la „economia subterana” unde se manevreaza milioane , miliarde, nu la niste sume amarate de 10.000 de lei ! Iata ca evrei mai castiga , iar, de la romani, o felie buna de muls….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS