Acasa BusinessFinante-Banci Mugur Isărescu: Economia, dependentă de investiţiile externe

Mugur Isărescu: Economia, dependentă de investiţiile externe

scris de Laurentiu Banches
30 afisari

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunţat joi, 12 iulie, la o masă rotundă pe teme economice, că principala problemă a creşterii economice este cea a investiţiilor externe.

Mugur Isarescu

Mugur Isărescu a vorbit despre cresterea economica si deprecierea leului

Mugur Isărescu susţine că în momentul actual, România depinde în continuare de investiţii externe şi nu crede că ar putea fi atrase multe investiţii de portofoliu. Guvernatorul BNR a precizat, conform Agerpres, că pentru a avea creştere economică “trebuie să creezi locuri de muncă şi să îţi crească productivitatea. De aici încep complicaţiile.”, astfel “în primul rând e nevoie de investiţii. E clar că România are o lipsă a economisirii şi ne trebuie capital străin. Am vrea să fie capital românesc, dar acest capital românesc din păcate a dispărut. Investiţiile interne sunt limitate şi nu avem mecanisme de a stimula prea mult economisirea sau acumularea, pentru că ar scădea consumul. Un om nu poate în acelaşi timp să crească şi rata economisirii şi rata consumului.”

Totodată, referitor la cursul valutar, Mugur Isărescu a anunţat că intervenţiile BNR pe piaţa valutară au respectat o regulă strictă, practic a fost vândut pe piaţă ceea ce a împrumutat Ministerul Finanţelor Publice de pe pieţele externe pentru a finanţa deficitul guvernamental. Isărescu e de părere că politica BNR de a menţine un curs ‘relativ de echilibru’ a fost o abordare corectă, chiar dacă unii consideră cursul supraevaluat din cauza intervenţiilor. De asemenea, din punctul său de vedere, România nu este în situaţia de a putea stimula creşterea economică, bazată pe exporturi, prin deprecierea leului. Joi, 12 iulie, cursul de referinţă leu/euro a ajuns la 4.5252 lei/euro, în timp ce paritatea leu/dolar a depăşit pragul de 3.7 lei/dolar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult