Acasa BusinessFinante-Banci Nomura: România şi Bulgaria, afectate de criza din Grecia

Nomura: România şi Bulgaria, afectate de criza din Grecia

scris de Z.V.
171 Afisari

Băncile greceşti nu se mai pot finanţa, ceea ce înseamnă că nici subsidiarele lor nu se mai pot finanţa, astfel încât criza din Grecia afectează sistemul bancar din România şi Bulgaria, conform unui raport al băncii nipone Nomura publicat pe un blog Financial Times.

Nomura (foto 3-b-s.eu)

Nomura (foto: 3-b-s.eu)

Miercuri, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a revizuit în scădere ratingurile a patru bănci din Grecia, National Bank of Greece S.A. (NBG), EFG Eurobank Ergasias S.A., Alpha Bank A.E. şi Piraeus Bank S.A, de la ‘B’ la ‘CCC’, cu perspectivă negativă. Luni, Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Greciei cu trei trepte, de la ‘B’ la ‘CCC’, apreciind că restructurarea datoriilor ar putea echivala cu intrarea în incapacitate de plată a ţării. Grecia a devenit astfel ţara cu cel mai mic rating de credit din lume. Retrogradarea ratingului Greciei nu va afecta cursul de schimb al leului, deşi riscul de contagiune este destul de ridicat, a declarat, marţi, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Popa.

În prezent, subsidiarele băncilor elene din România, unde lichiditatea este relativ disponibilă, dar şi în Bulgaria, într-o mai mică măsură, îşi finanţează băncile mamă din Grecia, se arată în raportul Nomura. Acesta consideră că din aprilie 2010 costurile de finanţare ale băncilor din Grecia au fost mai ridicate pe piaţa lor internă decât în România. Acest volum de împrumuturi a reprezentat una dintre cauzele relativei aprecieri a leului şi a lipsei de lichidităţi pe piaţa din România, transmite AGERPRES.

Analiştii Nomura scot în evidenţă ironia situaţiei: Subsidiarele băncilor greceşti din România şi Bulgaria sunt destul de bine capitalizate dar în mare măsură acest fapt se datorează Iniţiativei de la Viena, din 2009, prin care băncile-mamă ale băncilor din România trebuie să-şi sprijine subsidiarele. Acordul de la Viena obligă băncile elene să-şi menţină expunerea la Europe de Est, ceea ce este dificil de realizat în condiţiile în care se discută în prezent despre a doua rundă a Iniţiativei de la Viena, explică analiştii Nomura. Aceştia scot în evidenţă fisurile consecinţelor expunerilor băncilor elene şi există câteva scenarii privind instituţiile elene de creditare.

O nouă Iniţiativă de la Viena ar cere băncile elene să-şi menţină expunerea capitalului la Europa emergentă. BERD şi UE furnizează sprijin şi alte stimulente pentru această menţinere dar o astfel de decizie ar fi dificilă pentru instituţiile elene de creditare şi ar reprezenta o povară suplimentară pentru sistemul bancar elen, deja ‘foarte tensionat’, susţin analiştii Nomura. Un alt scenariu ‘anti creştere’ indică o contractare severă a creditării acordate de instituţiile de creditare din Grecia subsidiarelor lor din România şi Bulgaria, evoluţie care deja se observă, explică analiştii Nomura.

Alt scenariu arată că băncile elene sunt forţate să se consolideze, poate urmând să fie înfiinţate bănci viabile şi bănci de rebuturi, ceea ce ar duce la vânzări de active în România şi Bulgaria. Dacă nu va fi posibilă o vânzare, ar fi probabilă o retragere a capitalului. Astfel, consecinţele ar fi foarte proaste, apreciază analiştii Nomura, băncile elene vor fi forţate să-şi retragă capitalul de la subsidiarele lor pentru a-şi consolida activele iar în cazul României, ar putea duce la accesarea fondurilor din acordul preventiv cu FMI.

Un alt scenariu negativ ar fi intrarea în incapacitate de plată a subsidiarelor băncilor elene dar, apreciază analiştii Nomura, BERD şi guvernele din România şi Bulgaria vor interveni pentru a naţionaliza sau consolida în România pentru a prelua băncile.

Cel mai grav scenariu ar fi intrarea în incapacitate de plată a băncilor din Grecia, care îşi vor retrage capitalul de la subsidiarele lor şi ar vinde urgent activele din Europa emergentă. Chiar dacă instituţiile de creditare elene sunt naţionalizate sau primesc un pachet de asistenţă financiară, va vrea într-adevăr guvernul elen să sprijine subsidiarele din România şi Bulgaria, se întreabă analiştii Nomura.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult