Acasa BusinessFinante-Banci Noua faţa a Euro. BCE a prezentat noua bancnotă de 5 euro

Noua faţa a Euro. BCE a prezentat noua bancnotă de 5 euro

scris de Laurentiu Banches
38 afisari

Cu ocazia deschiderii expoziţiei „Noua faţă a euro” de la Frankfurt, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a dezvăluit noua bancnotă de 5 EUR din seria „Europa”.

Noua faţa a Euro. BCE a prezentat noua bancnotă de 5 euro (foto: businessinsider.com)

Prezentarea noii bancnote de 5 EUR, care a beneficiat de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii cu peste zece ani în urmă, a fost punctul culminat al deschiderii expoziţiei „Noua faţă a euro„, care are loc la Muzeul de arheologie din Frankfurt în perioada 11 ianuarie-10 martie 2013. Bancnota de 5 euro va fi prima din noua serie emisă, începând cu data de 2 mai 2013, urmând să circule în paralel cu cele vechi iniţial.

Bancnota include unele elemente de siguranţă noi şi optimizate. Filigranul şi holograma prezintă portretul Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele acestei serii de bancnote. De asemenea, hârtia de 5 euro va avea un „număr verde‑smarald” care atrage privirea îşi schimbă culoarea din verde‑smarald în albastru‑închis şi creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. Liniile de mici dimensiuni imprimate în relief de-a lungul marginii drepte şi al celei stângi a bancnotei facilitează identificarea acesteia, în special de către persoanele cu deficienţe de vedere. Elementele de siguranţă sunt uşor de verificat utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină”.

Noua serie prezintă în continuare concepţia grafică bazată pe tema „epoci şi stiluri” a primei serii şi aceleaşi culori dominante. Potrivit rtv.net celelalte bancnote, respectiv 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR, vor fi introduse pe parcursul anilor următori, în ordine crescătoare. Cu toate acestea, bancnotele din prima serie îşi vor păstra valoarea pe termen nelimitat şi vor putea fi preschimbate oricând la băncile centrale naţionale din zona euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult