Acasa BusinessFinante-Banci Planurile lui Isarescu la al cincilea mandat ca guvernator al BNR

Planurile lui Isarescu la al cincilea mandat ca guvernator al BNR

scris de A.H.
15 afisari

Mugur Isarescu a fost avizat in unanimitate de comisiile reunite de Buget, Finte-Banci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, cu o perioada de cinci ani, pozitie pe care ocupa de 24 de ani.

Mugur Isărescu, pe primul loc în preferinţele românilor

Mugur Isărescu, pe primul loc în preferinţele românilor

Isarescu a tinut o alocutiune in fata comisiilor reunite, in care a multumit pentru activitatea actualului Consiliu de Administratie, care a trebuit sa faca fata provocarilor crizei financiare globale resimtite si Romania si a punctat cateva dintre obiectivele noului CA.

Printre obiectivele viitorului CA al BNRIsarescu a mentionat aderarea la zona euro in 2019, „obiectiv ambitios, dar inca realizabil”, si intrarea in Uniunea Bancara.

Mugur Isarescu, doctor in stiinte economice, este guvernator al Bancii Nationale a Romaniei din septembrie 1990 si presedinte al Consiliului de Administratie. In 1990, numirea sa a fost facuta de catre Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reinnoit de trei ori pana in prezent, cu o durata de cinci ani, respectiv in decembrie 1998, noiembrie 2004 si octombrie 2009.

Isarescu a fost prim-ministru al Romaniei in perioada decembrie 1999 – decembrie 2000, iar pana sa fie numit guvernator a ocupat timp de sase luni pozitia de secretar cu probleme economice si monetare al Ambasadei Romaniei la Washington, de unde a fost rechemat de presedintele de atunci, Ion Iliescu.

El este membru in Consiliul General al Sistemului European al Bancilor Centrale, membru cu drept de vot din partea Romaniei in Consiliul European de Risc Sistemic si face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar International.

Comisiile reunite de Buget Finante Banci i-au avizat luni pe Florin Georgescu pentru pozitia de prim-viceguvernator al BNR, precum si pe Bogdan Olteanu si Liviu Voinea pentru functiile de viceguvernatori, in timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsa.

Florin Georgescu si Bogdan Olteanu au primit avizul cu unanimitate de voturi, in timp ce candidatura ministrului pentru Buget Liviu Voinea a fost aprobata cu 30 de voturi „pentru”, 3 „impotriva” si 4 abtineri.

Cristian Popa a primit 6 voturi „pentru”, 24 „impotriva” si 4 abtineri.

Deputatul PDL Andreea Paul a cerut cuvantul si a declarat in sedinta ca Cristian Popa este cel mai bun profesionist din BNR si regreta votul acordat de colegii sai.

Membrii neexecutivi ai viitorului Consiliu de Administratie vor fi Gheorghe Gherghina (sustinut de PSD) – 36 de voturi, Virgil Stoenescu (sustinut de PDL) – 35 de voturi, Daniel Daianu (sustinut de PSD) – 34 de voturi, Angnes Nagy (sustinuta de UDMR) – 34 de voturi si Dinu Marin (sustinut de PC) – 28 de voturi.

Candidatura actualului membru al CA Nicolae Danila a fost respinsa la vot, desi PSD a anuntat initial ca il sustine pentru un nou mandat.

4 comentarii

Tache 17-06-2014 - 13:04

Vânzarea Electrica sărăceşte România cu 17,4 miliarde euro

Vânzarea pe Bursă a 51% din acţiunile Electrica cu doar 450 milioane euro este prezentată în mass-media ca o mare reuşită şi un progres pentru poporul român… În fapt lucrurile stau exact invers!

Este vorba despre distrugerea României prin cedarea ultimelor companii profitabile în mâna altor popoare. România va fi mult mai săracă după această cedare a Electrica S.A. pentru alte popoare! Este un mare regres economic! Nu un succes – aşa cum o prezintă echipa Ponta.

Săptămâna trecută am aflat cum că fondurile americane caută să cumpere toate acţiunile Romgaz de pe Bursă. Acum 6 luni, dl. Ponta a vândut pe Bursa 15% din acţiunile Romgaz, tot pentru bani foarte puţini. Acum Fondurile Americane vor să cumpere aceste 15% acţiuni la Romgaz, vândute de dl. Ponta.

Rezulta că, după ce se va vinde pe Bursă 51% din Electrica, fondurile străine vor cumpăra toate aceste acţiuni şi astfel vor fi majoritari, urmând a prelua conducerea Electrica.

……………………………………………………………………………………………………………

Prof. univ. dr. Mihai Drecin

Tache 17-06-2014 - 13:10

Redevenţe neocoloniale şi prezidenţiabilul Ponta

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a avut o întâlnire care va influenţa şansele sale de a deveni preşedinte.

Subiectul întâlnirii a fost menţinerea statutului colonial al României în cazul în care liderul formal al PSD va ajunge preşedinte.

Una dintre caracteristicile definitorii ale unei colonii este controlul extern asupra resurselor coloniei, ceea ce în cazul României înseamnă controlul asupra petrolului, gazului, aurului, cuprului şi a terenurilor agricole. Statul are două metode prin care poate contracara controlul străin asupra resurselor naturale. Metoda dură, aplicată de obicei în America Latină, constă în naţionalizarea companiilor energetice şi extractive. Pentru ţările care nu-şi pot permite soluţii în stil Hugo Chavez există o variantă mai delicată care constă în instituirea unor redevenţe atât de înalte încât dreptul de proprietate asupra companiilor extractive devine aproape irelevant. Această soluţie a fost aplicată în ţări precum Rusia şi Norvegia. În cazul României de astăzi, doar majorarea redevenţelor mai poate întoarce situaţia în favoarea statului.

Miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de Institutul Aspen la Bucureşti, Victor Ponta a vorbit despre viitorul redevenţelor şi declaraţiile premierului nu sună bine pentru cetăţenii români. Trebuie remarcat că Institutul Aspen, al cărui filială este ”condusă” de ilustrul Mircea Geoană, este o instituţie non-guvernamentală care reprezintă interesele oligarhiei americane şi a cercurilor politice afiliate acesteia. Specificul acestei instituţii este vizibil chiar din ”misiunea oficială” în care se menţionează în clar text dorinţa fondatorilor de a promova ”un leadership luminat”. Filiala din România are drept membri toată elită neocolonială care controlează economia românească. O listă deloc exhaustivă include: Mateo Codazzi (ENEL Romania), Daniel Dăianu, Nicolae Dănilă (CEO BCR), Călin Drăgan (CEO Coca-Cola Romania), Bogdan Enoiu (CEO McCann Erikson), François Formont (CEO Dacia Renault), Patrick Gelin (CEO BRD), Florin Ilie (ING Bank), Antonello Iroce (ENEL Italia), Sergiu Medar, fostul şef al serviciului de informaţii al Armatei şi fost consilier al preşedintelui Băsescu, Mugur Isărescu, Sorin Minea (CEO ANGST), Richard Moat (CEO Orange Romania), Mişu Negriţoiu, etc.

Victor Ponta a vorbit în faţa unui conclav al colonizatorilor şi a făcut o promisiune care, pesemne, ar trebui să-l facă prezidenţiabil din punctul de vedere al Occidentului:

”Discut de fiecare dată cu investitorii privaţi şi îi asigur că România şi după 1 ianuarie 2015 va avea o legislaţie, inclusiv cea referitoare la redevenţe, foarte clară, stabilă. Ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult, pentru că per total asta înseamnă continuarea investiţiilor şi înseamnă avantaje pentru ţară, inclusiv pentru buget, pe care le ştim cu toţii. Dar cu siguranţă că noua Lege a redevenţelor va asigura în primul şi în primul rând stabilitate”.(citat conf. Mediafax)

Concluzia este clară: regimul neocolonial nu se schimbă, redevenţele rămân stabile, gaze de şist se vor extrage cu nemiluita. Câştigătorul alegerilor nu contează. România va rămâne colonie şi după decembrie 2014.

Valentin Mândrăşescu

http://romanian.ruvr.ru/2014_06_16/Redevente-neocoloniale-Si-prezidentiabilul-Ponta-1907/

UnUL 18-06-2014 - 06:55

HAI CĂ EȘTI PENIBIL CU CITATELE DIN GUNOIUL DE MÂNDRĂȘESCU.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult