Acasa BusinessFinante-Banci Prima casă: Vezi cât este plafonul garanţiilor

Prima casă: Vezi cât este plafonul garanţiilor

scris de M.A.
3 afisari

Plafonul garanţiilor care pot fi emise în 2012 în cadrul programului ‘Prima casă’ este de 200 milioane euro, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

bani leiGaranţiile se acordă în baza protocoalelor încheiate de finanţatori cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, în condiţiile împărţirii în mod egal a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, prin FNGCIMM şi finanţatori, transmite Agerpres.

Potrivit Notei de fundamentare, proiectul de HG propune reglementarea unui set de măsuri menite să asigure derularea programului fără sincope, creându-se premisele utilizării integrale a plafonului alocat pentru anul 2012. Astfel, finanţatorii participanţi în etapa anterioară a programului au obligaţia de a notifica FNGCIMM şi Ministerul Finanţelor Publice cu privire la intenţia de a solicita alocarea de sume din plafonul aferent anului 2012 cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data la care estimează că vor consuma integral plafonul reutilizat, respectiv sumele care le-au fost alocate anterior din plafonul aferent anului 2012.

Nivelul plafonului reutilizat aferent fiecăruia dintre finanţatorii care şi-au exprimat opţiunea pentru reutilizarea procentului de 50% din soldul total al garanţiilor acordate în cadrul etapelor anterioare ale Programului „Prima casă‘ a fost individualizat în cadrul protocoalelor semnate între FNGCIMM şi finanţatori înainte de începerea etapei precedente, în vederea derulării programului în condiţiile împărţirii riscului.

În termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării, FNGCIMM solicită acordul prealabil al Ministerului Finanţelor Publice privind alocarea de sume din plafonul aferent anului, criteriul de alocare fiind ponderea garanţiilor acordate de finanţator în totalul garanţiilor acordate în condiţiile împărţirii riscului, raportată la intervalul rămas până la sfârşitul anului 2012.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult